Det kan være svært at beskrive sin ønskebolig på stående fod. Derfor kan det måske hjælpe dig at lave en ønske-seddel. Lav en liste over alle dine ønsker til den nye bolig uden at tænke over, hvad det koster.

Snak tingene igennem
Du kan højst sandsynligt ikke få alt det, du ønsker dig, men det er rart at have diskuteret tingene grundigt igennem, så du og din familie for alvor har gjort jer klart, hvad I gerne vil have.
På samme måde kan det være en hjælp at skrive op, hvorfor du vil flytte. Når du ved, hvorfor du ønsker at flytte, kan du bedre stille de rigtige krav til den nye bolig.
Jo mere præcis du kan være i dine ønsker, des bedre kan ejendomsmægleren hjælpe dig med at finde den helt rigtige bolig.

Tænk på fremtiden
En ejerbolig skal man have glæde af i mange år. Derfor er det vigtigt, at du ikke kun tænker på de behov, du og din familie har i dag. Du skal også se lidt fremad. Det viser sig nemlig ofte, at behovene ændrer sig hurtigere, end man umiddelbart regner med.

Boligens størrelse
Det er vigtigt, at du gør dig klart, hvor stort et pladsbehov du og din familie har. Både nu og i de kommende år. Hvor mange værelser har I brug for? Og hvordan skal de ligge i forhold til hinanden? Er der behov for arbejdsværelser, hobbyrum og lignende? Tænk også over, hvordan dagligdagens forskellige funktioner kan placeres i boligen: Vaskerum, køkken med spiseplads, toilet, bad osv.

Boligens alder
Overvej, om du ønsker at bo i en nyere eller i en ældre bolig. Her er smag og behag som oftest forskellig. Boligens alder betyder nemlig en hel del.
Hver periode har sin byggestil, der som regel går igen i hele boligkvarterer, da husene i det enkelte kvarter normalt bygges i løbet af få år efter udstykningen.
Din første overvejelse kan derfor gå på, om der er en eller flere byggestile, der tiltaler dig mere end andre. Om det skal være en bungalow fra 30erne, en high tech bolig fra 80erne eller en helt anden byggestil? Måske betyder byggestilen ikke noget for dig.
Du skal også tænke på, i hvilken stand boligen bør være. Skal den være fuldstændig nyrenoveret, eller er en ældre, men velholdt bolig ok? Skal køkkenet være topmoderne? Og hvad med bade-værelset? Velvidende, at prisen på boligen stiger i takt med antallet af krav, du stiller til den.
Her skal du blandt andet gøre dig klart, at en ældre bolig ofte kræver mere vedligeholdelse end en nyere. Køleskab og vaske-maskine står måske for at skulle udskiftes. Isoleringen er måske ikke helt i top. Boligen er nemlig brugt og derfor også slidt.
Opvarmningsformen (fjernvarme, oliefyr, naturgas, fastbrændsel, el m.v.) kan også være afgørende.
Men bare du tager højde for det, når du kigger på bolig, er det normalt ikke noget problem.

Omgivelserne
Du skal også gøre op med dig selv, om du ønsker en have eller ej. Haver er meget forskellige. Nogle er store og meget arbejdskrævende, andre passer nærmest sig selv og kræver kun lidt græs-slåning en gang imellem. Tænk over, hvad du og din familie har lyst og tid til. Er det en prydhave, en legeplads eller en køkken-have, I har brug for?
Også boligens umiddelbare omgivelser er af betydning. Ikke mindst for børnene er det vigtigt at kunne bevæge sig omkring, og at der er mulighed for at finde nye venner og legekammerater.

Krage søger mage
Et kvarter eller et bestemt område er ofte beboet af den samme slags mennesker. Så du kan lige så godt finde frem til et område, hvor du føler dig godt tilpas fra starten.
I nyere boligområder vil der for eksempel ofte være mange børnefamilier. Hvis du selv har børn, vil det formentlig være et godt sted at bo. Men er du helst fri for børn og deres udfoldelser, skal du nok se dig om efter en bolig et andet sted.

Trafik, skole, indkøb m.m.
Det er en god idé at tænke nærmere over, hvad trafik betyder for dig og din familie. Måske foretrækker du en lukket stillevej, hvor børn og dyr kan færdes trygt. Det kan også være, du trives bedst med trafik, liv og aktivitet lige uden for døren.
Under alle omstændigheder er det vigtigt at gøre sig klart, hvilke transportbehov familiens medlemmer har. Og at undersøge, hvordan boligen ligger i forhold til for eksempel børnehave, fritidshjem, skole, indkøb osv.