Spinner din el-måler rundt som en flyvende frisbee eller er tempoet ganske adstadigt? Mere end 100.000 husstande i Danmark bruger el til opvarmning, og her er det naturligvis helt afgørende for varmeregningens størrelse, at elforbruget holdes så lavt som muligt. Efterisolering eller et skift til en billigere opvarmningsform som varmepumper vil være effektive måder at barbere toppen af elregningen i disse tilfælde. I alle andre husstande, hvor strøm udelukkende bruges til lys og til at holde gang i en righoldig blanding af husholdnings- og elapparater, er der også god grund til at holde elforbruget i strømme tøjler. Som første skridt kan du finde ud af, om der overhovedet er noget at komme efter. Ligger dit forbrug på, over eller under gennemsnittet?

I det røde eller grønne felt
Det årlige elforbrug fremgår af årsopgørelsen fra elselskabet. Her kan du typisk også se, hvor meget strøn du har brugt de foregående år. Det giver en pejling af, om forbruget ligger stabilt eller måske er stigende. Mange selskaber sætter samtidig boligens forbrug ind i en grøn-gul-rød energiskala, der er velkendt fra energimærkningen af hvidevarer. Ligger energiforbruget i det grønne felt, er du allerede god til at spare på energien i forhold til gennemsnittet. Ligger forbruget i det gule og især det røde felt, er der grund til at gå på jagt efter energifrådserne i hjemmet. Årsagen kan f.eks. være energislugende apparater som en gammel fryser eller alt for mange apparater, der står tændt på standby, men det kan også være et spørgsmål om, at du og resten af familien tager et kig på jeres el-vaner og ændrer dem. Der kan være meget at vinde ved blot at huske at slukke for lys, computere og tv, når et rum forlades.

Halvdelen ligger i at være bevidst
Som tommelfinger regner man med, at hver beboer i en husstand gennemsnitligt bruger 2.000 kWh strøm årligt. Det er et andet pejlemærke for energiforbrugets størrelse, som du kan arbejde ud fra.
Beregninger fra det uafhængige GoEnergi viser dog, at de 2.000 kWh sagtens kan reduceres til ca. 1.000 kWh pr. person, uden at det går ud over komforten og de ting, vi gerne vil bruge strøm til. (Det tilsvarende tal for enlige ligger på 1.500 kWh årligt.)
Med andre ord kan langt de fleste af os sænke elforbruget til det halve blot ved at være bevidst om at tænde og slukke for lys og apparater, bruge energisparepærer og i det hele taget at gå efter de mest energieffektive apparater, når der købes nyt.

Bliv din egen energidetektiv
Hvis du gerne vil have helt styr på, hvad der sluger energi i boligen, og hvor det derfor er fornuftigt at sætte ind, kan du tage et sparometer til hjælp. Sparometeret er et lille måleapparat, der kan  lånes gratis via det lokale el-selskab. Det viser præcist, hvor meget strøm hvert enkelt apparat i boligen bruger.