Boligkøbet - værd at vide

Boligkøb er blandt de største beslutninger i livet, og der er meget på spil både økonomisk og følelsesmæssigt. Hos Nybolig får du grundig rådgivning gennem hele boligkøbet – til alle tider og til alle hjem

Start drømmen 

Som en af landets største mæglerkæder møder vi mange boligkøbere hver dag. Derfor ved vi også, hvor svært det kan være at sætte ord på drømmen. Har du ikke allerede kig på en bestemt bolig, kan vi hjælpe dig godt i gang. 

Fokuser boligsøgningen

En række spørgsmål melder sig hurtigt, når du tager hul på boligsøgningen: 

- Hvor vil du gerne bo? 
- Hvor meget plads har du brug for? 
- Skal der være have? 
- Vil du selv sætte præg på indretningen, eller skal boligen være indflytningsklar? 

Det kan være en stor hjælp for dig selv at gøre tanker om de spørgsmål. Men jo mere afklaret du er, desto mere målrettet bliver boligsøgningen.

Nybolig Køberrådgivning

Skal du i gang med at finde ny bolig, eller har du allerede kigget længe uden held? Uanset hvad kan vi hjælpe dig videre med at finde den rette bolig.

Fortæl os om dine behov og ønsker til dit kommende hjem og nabolag – så dykker vi ned i boligmarkedet for dig. Vi finder op til tre boliger, der matcher dine krav og guider dig gennem hver bolig i ro og mag. 

 

Find den rette bolig

Få styr på økonomien

Der sker mange store forandringer, når man skal flytte. Det gælder ikke mindst økonomien, hvor det pludselig bliver endnu vigtigere at have et godt overblik over din privatøkonomi. Læs med og få overblik over dine økonomiske muligheder.

Undgå at sætte dig for stramt

Som boligkøber bør du aldrig udelukkende baseret købet af en bolig på forventningen om afkast over tid. Historisk er boligpriserne i Danmark steget over tid, men valget af bolig bør altid tage afsæt i dine behov, det liv du ønsker at leve og din økonomiske situation. Som led i det regnestykke skal der også være plads til uforudsete udgifter, så du kan sove trygt om natten.

Regn på din økonomi

På de store danske bankers hjemmesider kan du selv regne på de forskellige låntyper. Dog er der mange faktorer, du skal tage højde for, før du kan få det fulde billede af din økonomi. Det gælder f.eks. ændrede skatteforhold som følge af en flytning eller den offentlige ejendomsvurdering, som blandt andet danner grundlag for ejendomsskatter og værdisætningen af boligen. 

Derfor råder vi dig til at få foretaget en professionel beregning af din samlede økonomi. Vi hjælper dig gerne med at skabe kontakten. 

Kontakt din lokale Nybolig-mægler 

Få en forhåndsgodkendelse

Forhåndsgodkendelsen er dit stærke kort på hånden, hvis drømmeboligen dukker op, og du ønsker at slå til med det samme. Nybolig samarbejder med Nykredit, som kan hjælpe dig med at få en forhåndsgodkendelse til at optage lån. Forhåndsgodkendelsen baseres på indtægter og udgifter i din husstand, så vi kan foretage en realistisk vurdering af, hvad du kan købe bolig for. 

Kontakt Nykredit og hør mere 

Boligberegner

Er du nysgerrig på, hvor meget du kan låne for? Nykredits boligberegner kan give dig et estimat, som den videre dialog med banken kan tage afsæt i.

 

Prøv Nykredits boligberegner

Søg og find

Kigger du efter ny bolig? Eller måske har du allerede har fundet den? Lad os hjælpe dig. Med Nybolig Køberrådgivning hjælper vi dig gennem hele købsprocessen fra boligsøgning til køb af bolig.  

Læs mere om Køberrådgivning

Sæt Søgeagenten i gang

Nyboligs Søgeagent er en gratis service til dig, der er på boligjagt. Her kan du indtaste ønskerne til din kommende bolig, og så kan du læne dig tilbage og vente på, at vores system finder ejendomme, der opfylder dine kriterier. 

Søgeagenten holder øje med alle nye boliger, der kommer til salg i Danmark – uanset hvilken mægler, der har dem til salg. Søgeagenten giver dig automatisk besked, når der viser sig en passende bolig. 

Bliv spottet i KøberKartoteket

Du kan også henvende dig til din lokale Nybolig, hvor du kan blive skrevet op i vores køberkartotek ganske gratis. Så får du besked om nye boligemner, der matcher dine ønsker, allerede før de sættes til salg og kan ses i offentligheden. 

Gå på boligjagt med mobilen

Nybolig har udviklet en gratis app, der gør det muligt for dig at få et samlet overblik over alle boliger til salg i Danmark. Hent den ned på din smartphone, så kan du følge boligmarkedet når som helst – hvor som helst. 

Læs mere om Boligsøger-appen 

Dine dokumenter

I forbindelse med købet af en ny bolig, skal der samles en række dokumenter om boligen. Det er et krav for at sikre gennemsigtighed i handlen, og ikke mindst for at sikre både køber og sælger imod uforudsete, økonomiske udgifter. Din Nybolig-mægler sørger for at fremskaffe alle nødvendige dokumenter. 

De fleste af dokumenterne vil være tilgængelige, når du søger på en bestemt bolig, men vores ejendomsmæglere har også pligt til at gennemgå dem med dig. Her er det vigtigt at huske på, at mægler varetager sælgers interesser, og det kan derfor være en god idé for dig som køber at alliere dig med en køberrådgiver. 

Dokumenter

  • Tilstandsrapport: Sammenfatningen af et huseftersyn foretaget af en beskikket 
    bygningssagkyndig. Er påkrævet for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring. 
    Som supplement til den normale tilstandsrapport, kan du i dag få en visuel 
    tilstandsrapport, hvor skaderne ikke kun er beskrevet men også afbilledet og 
    afmærket. Læs mere om den visuelle tilstandsrapport her.
  • El-installationsrapport: Resultatet af et el-eftersyn, som udføres af en 
    autoriseret el-installatør . Er påkrævet for, at der kan tegnes en 
    ejerskifteforsikring.
  • Ejerskifteforsikring: En forsikring, der dækker i tilfælde af, at der efter et salg 
    opdages skjulte fejl og mangler, som har været til stede i boligen på 
    overtagelsestidspunktet, men som ikke er nævnt i tilstandsrapporten eller el-installationsrapporten. 
  • Energimærke: En vurdering af en bygnings energimæssige tilstand kombineret 
    med forslag til, hvordan der kan spares energi. Foretages af certificerede 
    energifirmaer. 
  • Salgsopstilling: Lovpligtigt dokument, når din bolig sælges hos en 
    ejendomsmægler. En detaljeret varedeklaration på din bolig med en oversigt 
    over boligens økonomiske forhold samt en beskrivelse af boligen.

 

Læs om visuel tilstandsrapport

Ud og se på boliger

Har du lyst til at tage ud og se nærmer på en bolig, kan det være fint at få et førstehåndsindtryk på egen hånd, før du booker en fremvisning hos din lokale mægler. Men lad dig ikke skræmme af en tilgroet have eller en forkert farve på vinduerne. Mange ting ved boligen kan ændres på kort tid og ofte for et rimeligt beløb. 

Kom til Åbent Hus

Åbent hus giver dig som boligsøgende mulighed for at opleve huset indefra, og du får samtidig mulighed for at få en fornemmelse af andre interesserede, der møder frem på dagen. Ved et åbent hus mødes alle interesserede til en rundvisning af mægleren på et nærmere aftalt tidspunkt. 

Lad i første omgang ejendomsmægleren vise dig rundt og gå så en runde for dig selv, hvor du kan notere dine spørgsmål i ro og fred. Til sidst kan I samle op sammen og evt. aftale en fremvisning mere, hvor du kan tage din egen rådgiver med.

Selve købet 

Når du har fundet drømmeboligen og er klar til at slå til, skal der underskrives en købsaftale, før handlen kan gennemføres. Købsaftalen er vigtig, fordi den er juridisk bindende. Typisk vil der være forhold, du vil forhandle om, før du skriver under. Måske er der også behov for forbehold i aftalen – enten fra dig eller fra sælger. Har du allieret dig med en køberrådgiver, er du sikker på, at du kommer trygt i mål. 

Der kan også være forbehold fra din eller sælgers bank eller fra en eventuel boligadvokat. 

Oftest kommer sælgers ejendomsmægler med et udkast til en købsaftale, og med det følger en lang række juridiske bilag, som du bør kontrollere, før du skriver under. Bilagene dækker bl.a. over tingbogsattest, BBR-ejermeddelelse, kopi af pantebreve og tinglyste servitutter. Med mindre du er godt kendt med dokumenter af denne type, anbefaler vi, at du allierer dig med en professionel rådgiver. 

Få hjælp af en køberrådgiver

Du har fundet den bolig, du gerne vil købe. Hvad gør du nu? Lad os hjælpe dig med at komme i mål med handlen. 

Vi hjælper dig med at få boligen gået efter i sømmene og gransket dokumenterne, så du ikke får kedelige overraskelser, den dag du står med nøglerne i hånden. Og din køberrådgiver står for forhandling af pris og vilkår, så du får den bedste aftale. 

 

Kom i mål med handlen

Købsforhandlinger

Du bestemmer selv, om du vil gennemføre handlen på de anførte betingelser i købsaftalen, eller om du vil forhandle om nogle af punkterne. Du kan du selv komme med et bud på, hvordan handlen bør gennemføres. Det kan f.eks. ske med hjælp fra din køberrådgiver. Når du og sælger er enige om alle handelsbetingelser, er du klar til at skrive under på købsaftalen. 

Købsaftalen

Købsaftalen med din underskrift er i første omgang et købstilbud til sælger. Godtager sælger betingelserne og skriver under, har du købt boligen. Derfor skal du være helt sikker på, at alting er i orden, når du underskriver aftalen for at afgive et bud. 

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring dækker udgifter til udbedring af skader, der skyldes uopdagede fejl og mangler i boligen, som ellers kan bringe pludselige overrasker ind i din privatøkonomi. Sælger indhenter tilbud på forsikringen og betaler halvdelen af præmien. Afviser du sælgers tilbud, skal du selv dække eventuelle udgifter. Er du i tvivl, kan din køberrådgiver hjælpe dig.

Frist og fortrydelsesret

Når du underskriver købsaftalen, skal du som køber samtidig sætte en frist for, hvornår sælger senest skal skrive under. Sker dette ikke inden fristens udløb, er du ikke længere bundet af aftalen. Som køber har du fortrydelsesret i seks hverdage fra den dag, sælger skriver under. Men det koster dig et gebyr på 1 pct. af købesummen at ophæve aftalen. Koster boligen 3,5 mio. kr., betyder det altså et gebyr på 35.000 kr. 

Hvis du betinger aftalen af din køberrådgivers godkendelse, kan du annullere handlen, uden det koster noget, hvis rådgiver ikke godkender handlen. 

Berigtigelse af handlen

Når købsaftalen er underskrevet af begge parter, og alle forbehold er accepteret af begge parter, kan handlen betragtes som endelig. Herefter skal handlen berigtiges. Det betyder, at aftalen formaliseres og realiseres, så sælger får sine penge, og du som køber får ejendomsret over boligen. Alt i alt er der tale om mange små ekspeditioner med nok så vigtige detaljer. 

Tinglysning af skødet

Handlen skal tinglyses for at dokumentere din ret til boligen. Samtidig skal sælger indfri de lån, som du ikke skal overtage. Nyboligs køberrådgivere kan hjælpe dig med berigtigelsen ellersikre, at den, der udpeges til opgaven, gør det korrekt og rettidigt. 

Udbetaling 

Når både du og sælger har underskrevet købsaftalen, deponerer du første del af udbetalingen hos ejendomsmægleren. Som regel stiller din bank en garanti for resten af købesummen, og den bliver erstattet af en deponering, når du underskriver skødet. Sælger får først udbetalt pengene, når skødet er tinglyst uden anmærkninger. Har du en køberrådgiver, kan han eller hun hjælpe dig med at bevare overblikket i dialogen mellem banker, realkreditinstitutter og andre parter. 

Skal du også sælge din bolig?

Hvis du allerede ejer en bolig, er den mulige salgspris af din nuværende bolig i høj grad styrende for, hvor meget du kan købe ny bolig for. Hos Nybolig tilbyder vi en gratis og uforpligtende salgsvurdering, som sammen med et grundigt kig på din privatøkonomi kan give dig et klart billede af, hvad du har råd til. 

Kunne du tænke dig at vide, hvad din bolig er værd? 

 

Find din lokale mægler

Alt falder på plads 

Betingelserne om overtagelsesdag styrer nu, hvor lang tid der går, før du får overdraget nøglerne og reelt kan flytte ind i dit nye hjem. Indtil da skal de sidste detaljer falde på plads, før handlen endeligt afsluttes. Du kan dog allerede begynde at glæde dig og gøre en række praktiske forberedelser. 

Hvis du skal vente lidt på at overtage din nye bolig, er der flere ting, du kan bruge tiden på. Du kan f.eks. ordne skifte af nye forsikringer til hus og indbo, så du er dækket fra dag ét i dit nye hjem. Skal der laves ombygninger, renoveringer eller istandsættelser, kan også du udnytte ventetiden til at indhente tilbud og planlægge projekterne.

Nøgleoverdragelse

Når du får overdraget nøglerne til din nye bolig, vil både sælger og ejendomsmægler typisk også være til stede, og sammen gennemgår I hele ejendommen. Diverse målere skal aflæses, og sælger skal give forsyningsselskaberne besked om ejerskiftet. Aflæsningsoplysningerne skal også bruges til refusionsopgørelsen. 

Refusionsopgørelse

Den, der berigtiger handlen, har også til opgave at udfærdige en refusionsopgørelse, der viser, hvad du og sælger skylder hinanden. Der vil typisk opstå et mellemværende, fordi terminsydelser betales bagud og udgifter til ejendomsskat, forsikring osv. er forudbetalt. Alle beløb gøres op i forhold til overtagelsesdatoen og afregnes herefter.

Flytning

Når du flytter fra en bolig til en anden, skal du meddele flytning til flere forskellige instanser – bl.a. folkeregistret og PostNord. Du kan melde flytning til dem begge på borger.dk. Husk at gøre det i god tid før du flytter, så undgår du problemer med post. Folkeregistret skal besked senest fem dage efter, du har skiftet adresse.  

Meld din flytning på borger.dk 

Nye livssituationer ændrer kravene til dit hjem

  • Se video uden lyd Se video med lyd

    Når du træder ind i en ny fase af livet, stiller det ofte nye krav til dit hjem. Har familien fået vokseværk? Eller er ungerne for længst flyttet ud og børneværelserne blevet til pulterrum?

     

    Vi har samlet en masse tips og idéer, som kan hjælpe dig og give dig tryghed, når du tager hul på et nyt kapitel.

    Få tips og inspiration her
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.