Kolonihaver til salg – start her

Det kan være en god idé at sætte jagten ind på en kolonihave til salg, hvis du drømmer om et pusterum fra dagligdagens gøremål. Bor du i byen, kan et kolonihavehus også være det helt rette valg som bolig nummer to, hvis det, du søger, er en have, hvor du kan nyde solen, dyrke krydderurter og lad børnene lege frit.

Køb og salg af kolonihaver

Køb og salg af kolonihaver adskiller sig fra en almindelig handel med ejerboliger på en række punkter. Den største forskel ligger i, at du som køber investerer i selve huset, der ligger på grunden. Grunden (havelodden) ejer du dog ikke, men du lejer den i stedet af den haveforening, som kolonihavehuset er en del af. Alt afhængig af, hvordan foreningen er skruet sammen, ejes grunden af en offentlig myndighed som fx stat eller kommune eller af foreningen selv, hvis denne har karakter af en andelsboligforening, hvor alle kolonihaveejere ejer en del af foreningen i form af indskud. Som køber laver du dermed aftaler med to parter: sælger omkring køb af huset og haveforeningen om leje af havelodden. 

Når du står overfor et kolonihavekøb, skal du derfor først og fremmest vurdere boligens pris ud fra selve husets stand. Hernæst skal du være opmærksom på, hvad din månedlige leje af grunden bliver. Prisen for et kolonihavehus kan svinge meget fra forening til forening og fra landsdel til landsdel. Fælles for alle er dog, at huset ikke må sælges for mere, end hvad det vurderes til af Kolonihaveforbundets vurderingsudvalg. Denne vurdering tager afsæt i forbundets vurderingsregler.

Hvad er forskellen på en kolonihave og et sommerhus?

Der kan være forskellige motiver til at investere i et kolonihavehus. For nogle er det vigtigt med gode sengepladser, da man ønsker at bo der i de varme måneder hen over sommeren. For andre er det vigtigste at bruge kolonihavehuset i weekenden og efter arbejdet på solskinsdage, hvor man kan sidde og nyde haven. Som ejer af en kolonihave kommer du til at være en del af en forening, hvor der er fælles interesse i og krav til, at man engagerer sig i at opretholde orden på fællesarealerne. 
Da man bor tæt på hinanden i en forening, vil der også ofte være nogle hyggesnakke med naboen over hækken. Der er dog masser af både tid og rum til privatlivets fred i en haveforening, og din kolonihave vil fungere som en skønt pusterum. Mange haveforeninger ligger i udkanten af større byer, og det er derfor nemt at tage dertil for at tilbringe et par timer en aften efter arbejde.

Skal du købe sommerhus, så bliver du også ejer af grunden som huset ligger på, og du har rettigheder på samme kår, som ved et hus eller en ejerlejlighed. Der kan dog som ved kolonihaveforeninger være begrænsninger for, hvordan du kan bebo et sommerhus. Og som med de fleste andre boligtyper, er man også her underlagt lokalplaner og øvrige krav til bebyggelse.

Når du skal låne til et kolonihavekøb, vil du i de fleste tilfælde skulle finansiere købet via et banklån, som du også skal med et andelsboligkøb. Køber du et sommerhus, kan du ofte få finansieret en stor del af købet med realkreditlån og den resterende del med banklån og egen formue.

Regler når du ejer et kolonihavehus

Når du køber et kolonihavehus og bliver en del af en haveforening, så er der en række regelsæt, du skal følge. Særligt vigtigt er det at orientere sig om, hvornår du må bebo din kolonihave. Som udgangspunkt gælder bl.a. følgende forhold for alle haveforeninger: 

  • Anvendelsesperioden er som regel fra april til oktober
  • Begrænsning for hvor stort et areal på grunden, der må bebygges
  • Brugsret er angivet i din lejekontrakt om grunden og i foreningens vedtægter
  • Der er kan være ’husorden’ for foreningen, som man kender fra boligejendomme

Der har traditionelt set være begrænsninger for, hvor længe og i hvilken periode i løbet af et år, du kan bo i din kolonihave. Der er dog åbnet op for en mere fleksibel tilgang i nogle haveforeninger, hvis vedtægter har påført, at det fx er tilladt at bruge kolonihavehuset hele året. Fremgår det ikke af salgsopstillingen, bør du derfor tjekke dine muligheder med foreningen. Der kan også være decideret bopælspligt i nogle foreninger. Denne type kolonihavehuse adskiller sig dermed fra dem, vi normalt forbinder med boligtypen. De fleste kolonihaveforeninger lukker for fx vand og el i vinterperioden, hvorfor det ikke er muligt eller tilladt at anvende kolonihavehuset i denne periode.  

Ønsker du at sælge din kolonihave, eller er du på jagt efter en kolonihave til salg, så kan du kontakte Nybolig mæglere, som vil hjælpe dig videre. 

Find ledige kolonihaver her

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.