Forældrekøb

Hos Nybolig sælger vi hvert år mange lejligheder til forældre, som lejer dem ud til deres børn, mens de fx studerer. Der er imidlertid en masse, I bør vide, før I kaster jer ud i et forældrekøb, og derfor kan I med fordel læse med her, hvor vi ridser de væsentlige forhold op. Kontakt din lokale Nybolig mægler og hør mere.

Kontakt mægler

Forældrekøbsquizzen

Find ud af hvor meget du egentlig ved om forældrekøb. 

Tag quizzen her

Se webinar om forældrekøb

Alene hos Nybolig er op mod halvdelen af alle toværelses lejligheder i de store byer købt som forældrekøb de seneste år. Vi har for nyligt holdt  webinar om forældrekøb, hvor vi fortæller vi om finansieringsmuligheder, skattemæssige konsekvenser og muligheder ved forældrekøb.

Forældrekøbets fem trin

  1. Før I går i gang med at kigge på lejligheder, er det en god ide at gå i banken og finde ud af, hvor meget I er stand til at købe for, og hvordan lejligheden skal finansieres. Forhold som indkomst, skat, gæld og friværdi spiller en afgørende rolle, og det kan jeres pengeinstituttet eller en revisor hjælpe jer med at finde ud af. 

  2. Når I kender jeres råderum, skal I finde ud af, hvilken husleje jeres barn vil være i stand til at betale, og om I evt. selv er parate til at have en fast udgift på lejemålet.*

  3. Dernæst skal I finde ud af, hvor I landet jeres barn skal bo. Når I har fundet ud af det, er det, at selve boligsøgningen begynder. Her kan I med fordel søge bolig på Nybolig.dk, hvor I kan opstille søgekriterier som fx beliggenhed, størrelse og pris. I kan også tage fat i den lokale Nybolig-mægler i det område, hvor I leder efter en lejlighed, så vil mægleren kunne hjælpe jer videre.

  4. Når I køber en lejlighed, er der mange ting, I skal være opmærksomme på, da en bolighandel kan været ret kompleks. I skal undersøge, om ejerforeningens vedtægter tillader udlejning. Og I skal fastsætte en husleje, som svarer til markedet og derefter have udformet en lejekontrakt. Der er også mulighed for, at jeres barn kan modtage boligsikring. Et godt råd er at tage kontakt til enten en revisor, advokat eller en ejendomsmægler, der tilbyder køberrådgivning. De kan hjælpe med fastsættelse af husleje, øvrige lejevilkår, skattemæssige forhold ved salg og udlejning etc.

  5. Sidste del af processen er selve købet af lejligheden, hvor I typisk bruger en advokat, mens sælger har ejendomsmægleren som rådgiver.


Der er flere måder at finansiere en forældrekøbt lejlighed på. Det vil typisk være jeres pengeinstitut, som præsenterer jer for de muligheder, der er bedst for jer. De fleste foretager et forældrekøb med det primære formål at hjælpe deres børn, mens de studerer. Men der kan også være andre overvejelser, som skal gøres. Måske har I flere børn, som skal studere, eller måske vil jeres barn gerne leje et værelse ud til en studiekammerat, så det kan stille særlige krav til anstallet af værelser. 
Nogle har også et ønske om selv en dag at kunne flytte ind i lejligheden, derfor kan der være flere forhold, som I bør overveje grundigt, inden I går på boligjagt. Mange Nybolig-mæglere tilbyder også køberrådgivning.

Her kan I se et eksempel på finansiering af en forældrekøbt lejlighed.