Værd at vide om forældrekøb
Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb er, når forældre køber en bolig for at leje den ud til et eller flere af deres børn. Forældrekøb er en særligt udbredt form for boligkøb i de større studiebyer, hvor det kan være svært for unge at finde et sted at bo. Et forældrekøb kan således være en mulighed for at give dine børn en passende bolig, mens de studerer. 

Helt konkret foregår et forældrekøb ved, at I som forældre køber en bolig, som I lejer ud til jeres barn. I betaler ydelser på lånet samt løbende udgifter til drift af boligen, og jeres barn lejer boligen af jer til en fastsat månedlig ydelse. Nedenfor kan I få overblik over, hvilke udgifter der tilfalder henholdsvis forældre og barn i forbindelse med et forældrekøb.

Den unge er lejer og skal derfor betale:

  • Markedsleje til forældre 
  • Evt. fratrukket boligsikring
  • Evt. fratrukket indtægt fra udlejning af værelse 
  • Anvendelsesudgifter i form af vand, varme og el

Overvejelser i forbindelse med forældrekøb

Inden I kaster jer ud i et forældrekøb, er der en række ting I skal undersøge. Eksempelvis er det ikke alle ejer- og andelsforeninger, som tillader udlejning. I skal derfor altid sikre jer, at den pågældende forening tillader udlejning. Dette fremgår typisk af foreningens vedtægter, som du kan hente hos din lokale Nybolig-mægler. 

Den fastsatte månedlige ydelse skal desuden matche de almindelige markedsvilkår. Når I fastlægger lejen, skal den altså ligge i nærheden af, hvad en lignende lejelejlighed på markedet ville koste. Sætter I lejen for lavt i forhold til Huslejenævnets bestemmelser, bliver I beskattet af differencen. Desuden kan I risikere senere at skulle leje lejligheden ud til samme pris til en anden lejer. Forældrekøb er derfor ikke altid billigere for barnet end en almindelig lejelejlighed, men det sikrer at dit barn i det hele taget har et sted at bo. 

Når I beslutter jer for at foretage et forældrekøb, skal I også overveje skattemæssige fordele samt konsekvenser ved købet. Jeres skat og fradrag afhænger af de valg, I tager. I kan vælge mellem tre forskellige skatteordninger: 

  • Personskattelovens almindelige regler
  • Kapitalafkastordningen
  • Virksomhedsordningen

Hos Nybolig kan vi henvise dig til et af vores samarbejdende pengeinstitutter, som kan hjælpe dig med finansieringsmuligheder.

 

Forældrekøb i de fire største byer

Forældrekøb i de store byer

 

Mæglerens gode råd til forældrekøb

Læs om de gode råd

Indlæser...
Sådan håndterer vi COVID-19-situationen - læs mere her
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.