Sådan ændrer budgettet sig, når du flytter hjemmefra

Der sker mange store forandringer, når man flytter hjemmefra. Særligt udgifter og privatøkonomi bliver pludselig faktorer, du skal til at forholde dig til. Men hvordan får man både råd til dagligvarer og hygge med vennerne? Læs med og få en række gode råd.   

Danske unge flytter i gennemsnit hjemmefra, når de er 21 år. For mange er fraflytningen ens betydende et nyt forhold til penge og ikke mindst hverdagsudgifter. 

Men hvorfor er det vigtigt er lægge et budget, tænker du måske? Det er din sikring for at få sunde økonomiske vaner tidligt i livet. Hvis økonomien for alvor kommer i ubalance, kan man nemlig risikere at havne i Ribers Kredit Information, RKI, der registrerer gældsramte danskere. Og det er ikke uden betydning. Sker det, kan du nemlig få sværere ved at optage lån i banken eller hos andre kreditudbydere.  

Vi gennemgår herunder en række af de vigtigste spørgsmål, der sikrer dig en fornuftig privatøkonomi. Så nyd en kop kaffe eller te, mens du bliver klædt på til at sikre en stærk økonomi, som misunder resten af familien!  

Hvordan lægger man et budget? 

Livet som hjemmeboende er bekvemt. Mor og far sørger for rent tøj, dejlig mad og måske endda lidt lommepenge, når du fortæller dem, at kontoen er ved at være tom. Men når du flytter hjemmefra, starter en hel ny virkelighed. Du vil pludselig opleve, at tandpasta, ørepinde og toiletpapir ikke er gratis.

Den bedste vej at skabe overblik over din privatøkonomi er ved at lægge et budget. Du kan finde budgetværktøjer på nettet, som vil kunne lette arbejdet for dig.

Det er enormt vigtigt, at du er realistisk omkring dit forbrug – også alle de faste småbeløb til to-go kaffe, fastfood eller el-løbehjul. Hvis du har mulighed for det kan det derfor være en god idé at lægge lidt til side hver måned. På den måde har du en reserve at trække fra, når der er lavvande på lønkontoen. 

Hvilke udgifter skal jeg forberede mig på? 

Der flere udgifter du skal være opmærksom på,og der vil komme udgifter i løbet af måneden som vil varierer. Men der er flere faste udgifter hver måned, som du kan få skrevet ned og dermed få trukket fra din indkomst. 

De udgifter består blandt andet af dine faste udgifter til boligen som er husleje, varme, vand, forsikringer og licens. Du vil også have flere abonnementer du skal have styr på, som eksempel telefon, fitness, TV og streamingtjennester.

Der er også udgifter man ofte glemmer at sætte i budgettet, blandt andet transport, medicin samt briller eller kontaktlinser. Ikke desto mindre er det udgifter som vil være en god ide at få ind i budgettet.

Hvis udgifterne ophober sig og bevæger sig over indkomsten, vil du være nødsaget til at mindske dine udgifter eller øge din indkomst. Det kan du gøre på flere måder, alt afhængig af hvad der er vigtigst for dig at have i din hverdag. To-go kaffe og ture på Cafe kan mindske omkostningerne, men ikke altid være det du har lydt til at undvære. Du vil også have muligheden for at ændre på vand, varme og el og dermed mindske udgifterne. 

Er studiejob en god idé? 

Ja, lyder det korte svar.  

Tiden til at passe et studiejob afhænger selvfølgelig af dit studie. Og som hovedregel må det primære fokus være på studiet. Men SU rækker sjældent til et ungdomsliv med meget sjov.  

Det kan være fornuftigt at søge et studierelevant job. På den måde kan du tjene penge, samtidig med at du bliver klogere på dit fagfelt og en virksomhed, du måske på sigt kan blive en del af. 

Hvad skal jeg regne med til husleje og forbrug? 

Der kan være store forskelle på huslejen alt efter hvor I landet du flytter hen. Men der ligger mange kollegier i de store studiebyer som København, Odense, Aarhus og Aalborg. Det er svært at sige en fast sats for husleje, men oftest ligger den mellem 3000-8000 kr. for kollegier og lejelejligheder. 

Udgifter til forbrug afhænger meget af dine købsvaner – ønsker du at spare flest mulige penge, eller sætter du stor pris på restaurant- og biografbesøg? En tommelfingerregel er dog et par tusind til hverdagsforbrug og de resterende penge kan så enten bruges på opsparing eller oplevelser.  

Et alternativ til at bo på kollegie eller i lejlighed kan være forældrekøb. Nybolig har mæglere i hele landet, som kan svare på spørgsmål omkring fordelene ved forældrekøb. 

Læs mere om forældrekøb

Søg om boligstøtte

Som led i at flytte i egen bolig får du mulighed for at søge om boligstøtte – et økonomisk bidrag til huslejen fra det offentlige. Der er dog en række særlige forhold, der afgør, om du kan modtage boligstøtte. Disse er følgende: 
  • Huslejens omfang
  • Boligens størrelse 
  • Antal beboere i boligen 
  • Indkomst og formue for beboerne i boligen   

Læs mere om boligstøtte og hvordan du søger

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.