Det har aldrig været sikrere at være boligejer

Coronapandemien har fundamentalt ændret vores syn på verden – herunder hvordan vi bor, og hvordan vi lever vores liv. Men for landets boligejere har pandemien også ført en opløftende tendens med sig. Der begås nemlig historisk få indbrud i disse år.

I en tid hvor der synes længere og længere mellem de positive nyheder, kan landets boligejere glæde sig over, at det aldrig har været mere sikkert at bo i en ejerbolig, end det er i disse år.

Danmarks Statistisk har netop udgivet nye kvartalstal over anmeldt kriminalitet. Her fremgår det, at der i tredje kvartal 2022 blev anmeldt 3.809 indbrud i beboelser. Således er der til og med tredje kvartal i år totalt anmeldt 11.764 indbrud i danske hjem. Det viser opgørelsen, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

I løbet af de seneste fem år er antallet af indbrud faldet med utrolige 45 pct. fra 21.749 indbrud i de tre første kvartaler af 2018 til 11.764 i de tre første kvartaler af 2022.

-Tendensen til færre indbrud i danske hjem kan faktisk spores helt tilbage til 2009, og siden da er antallet af anmeldte indbrud ellers styrtdykket. Der er ingen tvivl om, at den udbredte grad af hjemmearbejde under og efter pandemien har gjort livet svært for indbrudstyvene. Samtidig får stadig flere boligejere installeret effektiv og god tyverisikring i deres hjem, siger pressechef i Nybolig, Alexander Falck Winther.

Ejendomsmæglerkæden forventer, at den generelle tendens til stadig bedre sikring af danske hjem er kommet for at blive. Men det er dog muligt, at antallet af indbrud kan stige de kommende kvartaler.

-Hjemmearbejde er blevet mere udbredt, og det vil fortsat være et stærkt værn mod ubudne gæster. Men vi forventer, at tilbagevenden til en mere normalt hverdag, hvor flere igen er fysisk tilbage på job, kan få indbrudsstatistikkerne til at stige lidt igen, siger Alexander Falck Winther.

De stigende energipriser har fået flere husejere til at slukke for udendørsbelysningen. Dog bør man tænke sig om en ekstra gang, inden lyset slukkes, lyder rådet.

-Udendørsbelysning kan i mange tilfælde kan have en præventiv effekt mod indbrud. Hvis man ønsker at spare på strømforbruget, kan udendørsbelysning med bevægelsessensorer være et godt alternativ, som kan anskaffes til en rimelig pris, siger Alexander Falck Winther.

Anmeldte indbrud i danske beboelser de seneste fem år (sæsonkorrigeret)

År Antal indbrud (hele år) Antal indbrud (1.-3. kvartal)
2018 28.840 21.749
2019 24.661 18.741
2020 17.543 14.115
2021 14.885 11.408
2022 - 11.764

Kilde: Danmarks Statistik, STRAF12

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.