Flere boligkøbere vil forhandle om prisen

De fleste boligkøbere forsøger normalt at forhandle sig til et prisnedslag. De seneste år har et lavt udbud, stigende boligpriser og lave boligrenter dog skabt lille mulighed for forhandling for køberne. Men nu forventes flere købere at prisforhandle, vurderer mæglerkæden Nybolig.

De seneste år er det lykkedes stadig flere boligsælgere at få solgt boligen til prisen og i de populære dele af landet endda til overbud. Men med stigende boligrenter, tiltagende inflation og et voksende udbud af boliger til salg vil vi forventeligt se, at flere boligkøbere nu aktivt går efter at forhandle om prisen.

-Mange faktorer spiller ind, når landets ejendomsmæglere fastsætter prisen på de boliger, de får til salg. Det gælder alt fra boligens stand, størrelse og beliggenhed, men også den aktuelle markedssituation er styrende for, hvad boligen ender med at blive solgt for, siger Alexander Falck Winther, der er pressechef i den landsdækkende mæglerkæde med mere end 220 forretninger.

Og ændringerne i det nuværende marked gør, at sælgere og købere nu er begyndt at forhandle mere end tidligere. De stigende boligrenter har gjort det dyrere for køberne at finansiere deres boligkøb, og samtidig har tiltagende inflation gjort markedet en smule mere uvist. Det indpriser køberne i deres tilgang til markedet. 

-Boligkøberne kræver alt andet lige større afslag end tidligere for at få økonomien til at række, og det vil naturligvis spille en rolle i forhold til prisudviklingen i markedet, siger Alexander Falck Winther.

Heldigvis er der fortsat håb for de af landets boligejere, der går med planer om at købe ny bolig i den kommende tid.

-Boligkøb er for flertallet af danskerne en langsigtet investering, og historien har før vist at belønne boligejere, der er i markedet langsigtet. Boligkøberne har de seneste år været godt hjulpet af meget lave renter, mens boligsælgerne har haft en række exceptionelle år med gode afkast på salget af deres bolig. Nu skal danskerne nok til at vænne sig til mere normale tider, siger han.

Det gennemsnitlige nedslag på danske villaer og rækkehuse er gået fra 420 kr. pr. kvm i januar til 559 kr. pr. kvm i juli i år. For ejerlejligheder er nedslagene i gennemsnit gået fra 689 kr. pr. kvm i januar til 1.032 kr. pr. kvm i juli. Og endeligt er det for sommerhuse gået fra 847 kr. pr. kvm i januar til 897 kr. pr. kvm i juli. Det viser tal fra Boligsiden.

Boligkøberne har derfor fået bedre mulighed for at prisforhandle henover året. Det gælder især danskere på udkig efter villaer og ejerlejligheder.

Gennemsnitlig nedslag i pris, kr. pr. m2

Januar 2022 Juli 2022 Ændring i pct.
Villa og rækkehuse 420 kr. 559 kr. 33%
Ejerlejlighed 689 kr. 1.032 kr. 50%
Fritidsbolig 847 kr. 897 kr. 6%

Kilde: Boligsiden

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.