Boligkøbere går højt op i energi og klima

Klimaaftryk og energiforbrug spiller en stor rolle, når vi kigger på ny bolig, viser ny undersøgelse. Mange ejendomsmæglere bruger derfor boligens energiforbrug aktivt i markedsføringen.

Hvor stort energiforbruget bliver i vores kommende hjem, fylder rigtig meget, når vi er på boligjagt, både i forhold til de månedlige udgifter men også i forhold til boligens klimabelastning. Det viser en rundspørge blandt ejendomsmæglerkædens Nyboligs 220 forretninger. Ifølge 57 pct. af Nyboligs ejendomsmæglere går boligkøberne højt op i energiforbruget, mens 42 pct. af dem mener, at folk kun gør det i beskedent omfang. 2 pct. har ikke noget bud.

-Nyboligs mæglere oplever en skærpet opmærksomhed omkring boligens klimaaftryk hos dem, der leder efter et nyt hjem. For stadig flere og flere er det vigtigt, at boligens klimaaftryk er lavt, men der er forskellige motiver for, hvorfor klimavenlighed er vigtigt, siger presseansvarlig i Nybolig, Thomas Hovgaard.

På spørgsmålet om, hvad boligkøberne vejer tungest, når de laver energiforbedringer, er det enstemmige svar fra mæglerne, at energiforbedringer laves på grund af økonomi.

-Udgifter til energi kan udgøre en betydelig del af de samlede boligudgifter, specielt hvis det drejer sig om en bolig af ældre dato med gamle installationer og ringe isolering, og med de lave boligrenter, vi har i dag, er det klart, at det kan være en ret fornuftig investering at energioptimere sin bolig, da sådan en investering i mange tilfælde vil tjene sig selv hjem flere gange, fortæller Thomas Hovgaard.

Energi sælger
Ifølge 36 pct. af Nyboligs mæglere bruger de altid eller ofte energi aktivt i markedsføringen af de boliger, de sælger. 48 pct. gør det kun sjældent, mens 5 pct. aldrig gør det.

-For det første er klima en hyppig gæst på den politiske dagsorden, og for det andet er priser på energi også et emne, der bliver debatteret flittigt både i medierne og blandt boligejere, så det er vores bud, at spørgsmål om energi og klima med tiden vil komme til at fylde mere og mere i forbindelse med boligkøb, sige Thomas Hovgaard.