Det tager 10 måneder at sælge din bolig

22. september 2016

Både boligpriser og liggetider har de sidste fire år været ret stabile. København har de korteste liggetider og højeste boligpriser, men de følger samme stabile mønster som resten af landet.

Selvom boligmarkedet i øjeblikket har ry for at være nærmest hyperaktivt, har det i ti år faktisk ikke været mere stabilt, end det er nu. De sidste fire år har det nemlig det til fælles, at liggetiderne fra 2012 til 2015 hvert år har været ti måneder mod lidt over tre måneder i de gyldne år op til krisen. Det viser tal fra Realkreditforeningen, som Nybolig har analyseret.

-Selvfølgelig er der stor regional forskel, hvor København er det sted, hvor det suverænt er hurtigst at sælge sin bolig, men også her har liggetiden været påfaldende stabil de sidste tre til fire år. Liggetiden i København har siden 2012 i gennemsnit været 77 dage eller to en halv måned, hvilket den stort set også var tilbage i 2006, fortæller Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Nybolig.

Ifølge Nybolig er stabile liggetider over en årrække et udtryk for et boligmarked i balance.

-For hele Danmark samlet set har boligpriserne fulgt liggetiderne ret stabilt de sidste fire år. Den gennemsnitslige kvadratmeterpris for hele landet har siden 2012 nemlig ligget lige under 14.000 kr. uden de store udsving, siger Thomas Hovgaard.

Liggetider bekræfter Københavns popularitet
Selvom København skiller sig ud fra resten af boligmarkedet, er Nybolig ikke bekymret for den aktuelle aktivitet på det københavnske boligmarked. De korte men stabile liggetider bekræfter blot de prognoser, der viser, at København er og fortsat vil være en meget populær by at bosætte sig i.

-Der er iværksat flere tiltag som fx, at man skal stille med 5 pct. af købesummen kontant for at kunne låne penge til en bolig, plus at der både på Christiansborg, i finanssektoren og i befolkningen generelt bliver holdt nøje øje med, hvad der sker på boligmarkedet og særligt på det københavnske.  De aktuelle priser og liggetider kunne også være et tegn på, at det københavnske boligmarked sagtens kan rumme flere boliger, siger Thomas Hovgaard.