Vi køber flere luksuslejligheder til vores børn

1. marts - 2016

Op mod halvdelen af alle toværelses lejligheder i de store byer købes som forældrekøb. Tendensen er, at lejlighederne bliver større og dyrere, og det ikke længere kun ”tandlægens” børn, der flytter ind.

Et lille koldt kvistværelse med adgang til fælles køkken og toilet på gangen hører til fortidens studenterhybler. I dag køber mange forældre i stedet en bekvem og velbeliggende lejlighed til deres studerende afkom. Forældrekøb udgør ikke kun en stor del af de mindre lejlighedskøb i landets store byer, tendensen er også, at lejlighederne bliver større og større og dyrere og dyrere.    
Sådan lyder det samstemmende fra Nyboligs ejendomsmæglere i de største universitetsbyer, hvor hovedparten af forældrekøbene sker. Op mod halvdelen af de mindre lejligheder, ejendomsmæglerkæden sælger, sker som forældrekøb, vurderer Nybolig.

-Forældrekøb er efterhånden blevet et bærende element i salget af de mindre lejligheder i de store byer. Og hvor vi for få år siden kun oplevede forældrekøb op til semesterstart, er den tendens nu stort set forsvundet, forældre køber lejligheder til deres børn hele året rundt, siger Thomas Hovgaard, presseansvarlig i Nybolig.

Ifølge Nyboligs rundspørge er forældrekøbslejligheder ikke kun et fænomen for en lille gruppe udvalgte studerende med formuende forældre.

-For ti år siden ville en toværelses lejlighed i 90 pct. af tilfældene være beregnet til enten et par eller til deling mellem to personer, som fik hver deres værelse, og det var, som en af vores mæglere udtrykker det, kun ”tandlægens” børn, der fik sådan en lejlighed. Sådan er det heldigvis ikke længere. Nu ser vi ofte, at der kun bor en person i en forældrekøbslejlighed, og køberne er både hr. og fru Jensen, siger Thomas Hovgaard.  

Forældrekøb bliver i mange tilfælde ikke udelukkende foretaget for at skaffe tag over hovedet på de studerende, lejlighederne indgår også som en del af forældrenes investeringer på linje med deres pension, lyder vurderingen fra mæglerne.

-Vi ser forældre, som investerer friværdien i deres eget hus til en lejlighed til deres barn, og vi ser forældre, der køber lejligheder med henblik på selv at flytte ind i den dag, de bliver pensionister og står foran at skulle sælge deres eget hus, siger Thomas Hovgaard.