Viljen til at afdrage på boliglån er høj

24. oktober - 2016

Godt syv ud af ti nyslåede boligejere agter at afdrage på deres boliglån, viser ny undersøgelse fra Nybolig. Parcelhusejere er mere ivrige efter at afdrage end ejere af ejerlejligheder.


Intentionerne om at betale boligen ud er høj hos mange danske boligejere. Således agter 67 pct. af de parcelhuskøbere, som Nybolig har formidlet bolig til fra juli til september, at afdrage på deres boliglån. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som ejendomsmæglerkæden netop har foretaget.

Siden 2003 har danske boligejere kunne vælge afdragsfrie lån. I dag er lånetypen så populær, at 52 pct. af alle boliglån er uden afdrag, fremgår det af de nyeste tal fra Realkreditrådet.

-Hvis folk ender med at afdrage i det omfang, de har angivet i vores undersøgelse, vil vi snart se nogle helt andre tal og en anden tilbagebetalingsiver. Med en historisk lav rente og forventning om, at den vil fortsætte med at være lav mange år frem, får man næppe et bedre udgangspunkt for at øge sin friværdi end med de nuværende forhold. Men en ting er, hvad man vil, noget andet er, hvad man ender med at gøre, når man skal hjemtage lånet, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Nybolig.   

Villaejere vil afdrage mere end folk i lejligheder

Der er dog forskel på viljen til at afdrage, afhængig af om man er villaejer eller ejer af en lejlighed. Således er det kun 57 pct. af dem, der netop har købt en ejerlejlighed, der har planer om at afdrage på deres boliglån mod 67 pct. af parcelhusejerne.

-Selvom det er en stereotyp, tror vi, at der er en tendens til, at bymennesker, fx københavnere, er mere hedonistiske og derfor ønsker flere penge til forbrug end folk, der bor i hus i provinsen. De er nok mere fornuftige af natur. Samtidig har vi også set, at boligpriserne i hovedstaden, som rummer mange af lejlighederne, historisk er steget mest. Derfor kan der også ligge en vis tro på, at man med en lejlighed automatisk tjener penge, så afdrag er mindre nødvendige, siger Thomas Hovgaard.