Kom godt videre

Når man oplever et stort tab, er boligen langt fra det første, man tænker på. Men når man er klar til at overveje sin boligsituation, kan det åbne nye muligheder.

At miste sin partner er en voldsom omvæltning, som betyder, at man er nødt til at tage mange ting op til genovervejelse. Når man på et tidspunkt begynder at overveje, hvad man vil, er boligen et naturligt sted at starte, fordi det danner rammen om den type tilværelse, man vil skabe for sig selv. 

Hvor skal jeg bo?

Hvis du allerhelst vil blive boende, hvor du er, gælder det først og fremmest om at afklare, om økonomien kan hænge sammen. Kontakt din bank og se nærmere på tallene. 

Det er også værd at overveje, om det er tid til at finde en bolig, der har en størrelse og indretning, der passer bedre til dig. Det kan også være, at du vil bo tættere på familie og venner.

Din formue og indtægt giver dig nogle klare rammer for, hvilke muligheder du har. Hvis du vil købe hus eller lejlighed, skal du for eksempel mindst have sparet 5% af prisen op. Så hvis du for eksempel vil købe for 2 millioner kroner, skal du have en opsparing på mindst 100.000 kroner. Hvis du samtidig sælger en bolig, er det som regel ikke et problem, fordi du formentlig har noget friværdi at tage af.

Vil du have et mere præcist billede af, hvor meget du kan låne for?

Prøv Nykredits låneberegner

Tæt på by eller natur

Hvordan skal din hverdag se ud om et eller to år?

Ud over alt det praktiske med lån og bolig, skal der også være plads til at tænke på, hvad man selv vil. Tænk på, hvad der gør dig glad og overvej, om du kan få mere af det, hvis du bor et andet sted.

Vil du bo i byen og bruge dens kulturtilbud og andre muligheder? Vil du bo tæt på dine venner, eller måske dine børn og børnebørn? Vil du være tæt på naturen? Eller vil du måske bo billigt for at have flere penge til at rejse for eller forsøde livet på andre måder?

Selvom vi selvfølgelig ikke alle sammen har råd til en villa med havudsigt, kan man stadig forbedre livsglæden ved at bo godt. 

Lad os se på, hvad det kan betyde for, hvor du skal slå dig ned.

I storbyen 

Hvis din førsteprioritet er at bo centralt i en større by, er det mest relevant at se på andels- eller ejerlejligheder. Du får færre kvadratmeter for pengene, men til gengæld kan du bruge byens butikker, caféer og parker på daglig basis.

I forstæderne

Den samme investering rækker lidt længere i forstæderne, hvor lejligheden kan erstattes af et mindre hus. Det kan være en god løsning, hvis du for eksempel nyder at have din egen have, men også gerne vil bruge byen. Et hus giver dog større faste udgifter til grundskyld, vedligeholdelse og lignende.

I provinsen

Uden for de store byer og deres opland kan den samme investering række til et større eller mere luksuriøst hus. Men her har du også muligheden for at få de mest rimelige priser på boliger og dermed også mere luft i økonomien. Og så har du som regel også rolig natur lige i nærheden.

Se alle boliger til salg hos Nybolig

Andel, eje eller leje?

Uanset hvordan du bor nu, er det værd at overveje, om der er en boligform, der passer bedre til dig. Der er nemlig fordele både ved at eje og leje. Men hvad passer bedst for dig?

Andelsbolig

Fordelen ved en andelsbolig er, at den som regel er billigere end en ejerbolig.

Hvis du køber andelsbolig, kan du dog ikke få de samme lave renter som med realkreditlån. I stedet får du et banklån med variabel rente. Du betaler afdrag på lånet til din bank og en boligafgift til andelsforeningen. Størrelsen på boligafgiften afhænger af foreningens låneregler.

Som ejer af en andelsbolig bliver du medlem af andelsboligforeningen. Her står alle medlemmer for den ydre vedligeholdelse, mens du selv har stor bestemmelse over indretning og vedligeholdelse af lejligheden indvendigt.

Hus og ejerlejlighed 

hvis du køber hus eller ejerlejlighed, kan du finansiere størstedelen af boligen med et realkreditlån, hvor renten er lavere end ved et banklån. Fordelen ved et realkreditlån er også, at du har mulighed for at omlægge lånet, hvis renten ændrer sig.

Den økonomiske fordel ved et realkreditlån er, at du oparbejder friværdi, ligesom du måske allerede har gjort, hvis du tidligere har boet i hus eller ejerlejlighed.

Som boligejer står du til gengæld selv for al vedligeholdelse – ude og inde. Ud over det er udgifterne til ejendomsskat, forsikring, strøm og varme typisk også større. Køber du ejerlejlighed, betaler du typisk til en ejerforening, som står for den fælles ydre vedligeholdelse af ejendommen, mens du selv står for lejlighedens indre.

Lejebolig

Hvis du ikke har lyst til at skulle bekymre dig om lån og vedligeholdelse, skal du måske overveje en lejebolig. Hvis radiatoren går i stykker, står udlejeren for at skifte den. Du betaler en fast og forudsigelig husleje hver måned og kan bruge din energi på andre ting.

Til gengæld sparer du ikke penge op i en lejebolig. Det kan gøre en stor forskel i forhold din fremtidige økonomi alt efter hvor du er i livet.

Husk, at din Nybolig-mægler kan hjælpe, uanset om du vil bo ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig.

Find din nærmeste Nybolig mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.