Ejendomsvur-dering

Som boligejer eller som kommende køber af fast ejendom, er det relevant at være opmærksom på de offentlige ejendomsvurderinger, som blandt andet danner grundlag for ejendomsskatter og værdisætningen af boligen. 


Hvad er en offentlig ejendomsvurdering?

Ejendomsvurdering – også kendt som den offentlige ejendomsvurdering – er SKATs fastsættelse af værdien på ejerboliger og erhvervsejendomme. Den offentlige ejendomsvurdering foretages bl.a. ud fra oplysninger i BBR-registret, grundværdi og gennemsnits-salgsprisen for lignende ejendomme. 
De offentlige ejendomsvurderinger er senest blevet foretaget i 2011. Normalt vil din boligværdi blive vurderet hvert andet år, men ejendomsvurderingerne har været suspenderet, og det forventes, at der kommer en revideret vurdering i sidste halvår af 2020. 
Den offentlige ejendomsvurdering danner grundlag for flere forhold omkring din ejendom og de udgifter, der er forbundet med at være boligejer. Ud over at fungere som pejlemærke for boligens værdi ved fri handel, så beregnes dine ejendomsværdiskatter også ud fra vurderingen.   
Når du har købt hus og skødet til boligen skal tinglyses, så bliver afgiften for dette som minimum beregnet ud fra den offentlige ejendomsvurdering. Den vil dog altid vil blive beregnet ud fra den reelle købspris, hvis dette beløb er højere. 

Hvad er forskellen på en ejendomsvurdering og en salgsvurdering?

Hvor den offentlige ejendomsvurdering er SKATs værdifastsættelse af grund og bebyggelse baseret ud fra en gennemsnitspris for lignende ejendomme i dit område, så er salgsvurderingen en individuel vurdering, som foretages af en ejendomsmægler. Ved at besigtige din bolig giver ejendomsmægleren et konkret bud på en forventet salgspris, hvis du sætter din ejendom på markedet nu. En salgsvurdering er dermed vurderet ud fra både husets eller lejlighedens stand, forbedringer og størrelse, men også med udgangspunkt i den nuværende markedssituation. Ønsker du at få en salgsvurdering på din bolig, er du altid velkommen til at kontakte din lokale Nybolig mægler

Få et bud på din ejendoms boligværdi

Hvis du er nysgerrig på, hvad din bolig er værd, så kan du prøve Nyboligs BoligVærdi app, hvor du har mulighed for at indsende nogle enkelte oplysninger omkring din bolig til din lokale Nybolig mægler. Inden for 24 timer vil du modtage et umiddelbart skøn på, hvad du din bolig er værd. Det kan være startskuddet til at få en decideret salgsvurdering, hvis du går med konkrete tanker om at sælge din bolig. 

Husk at melde ændringer til BBR

Hvis du foretager ændringer på din ejendom, som fx betyder, at dit boligareal ændrer sig, er det vigtigt, at du indberetter disse ændringer til Bygnings- og Boligregistret (BBR). Dine BBR-oplysninger har nemlig betydning for den offentlige vurdering af din ejendom, og hvis du for eksempel udvider med en tilbygning eller river ned, så kan det have indflydelse på værdien af din bolig. 

Sådan finder du de offentlige ejendomsvurderinger

Du kan til enhver tid få oplyst ejendomsvurderingen af din egen bolig, din nabos hus eller af boliger som ligger i et område, du overvejer at flytte til. Det kan være en god idé af orientere sig om gældende vurderinger, og du kan se alle aktuelle ejendomsvurderinger på SKATs hjemmeside
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.