Nye boligskatteregler fra 2024 – det betyder de for dig

Ro på skatten trods højere vurdering

I 2024 skal boligejerne betale skat af en 2022-vurdering. For de fleste boligejere vil denne være højere end tidligere vurderinger. 

Det skyldes blandt andet at boligpriserne generelt er steget. Især huse og ejerlejligheder i og omkring de større byer vil få højere vurderinger end tidligere.

Som modsvar til de stigende vurderinger, har Folketinget vedtaget en ny ejendomsskattelov. Den nye lov betyder, at satserne for både ejendomsværdiskatten og grundskylden bliver sænket med virkning fra 2024.

Loven indeholder samtidig en række andre tiltag, der skal give tryghed for boligejerne ved overgangen til de nye boligskatteregler:

1. Lavere skattesatser betyder lavere skat for 4 ud af 5 boligejere.

2. Nuværende boligejere får en skatterabat, hvis deres ejendomsvurdering er steget så meget, at skatten stiger, selvom satserne er sat ned. 

Skatterabatten sikrer, at de ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye regler, end de skulle have betalt med de nuværende regler. Rabatten trækkes fra deres boligskat hvert år, så længe de ejer ejendommen. Den skal ikke betales tilbage.

3. Hvis ejendomsvurderingen – og dermed boligskatten – efterfølgende stiger, kan boligejeren indefryse stigningen med et lån.

Få svar på hvad og hvornår om de nye ejendomsvurderinger

Hvornår får du din vurdering? Hvad bygger den på? Kommer vurderingerne til at stige? Få svar på det og meget mere her.


Læs mere på vurderingsportalen

 

Opkrævningen af boligskat bliver mere enkel

Med de nye skatteregler flytter grundskylden fra kommunen til staten. Det betyder, at man som boligejer fremover skal betale grundskylden løbende over årsopgørelsen i stedet for via en opkrævning fra kommunen. I november 2023, når forskudsopgørelsen for 2024 er klar, vil man kunne se, hvad man skal betale i boligskat næste år.

 

Spørgsmål og svar om boligskat

Hvad sker der med din boligskat, når du får en ny vurdering? Få svar på det og meget mere her.

 

Læs mere på vurderingsportalen

 

Nye ejere i 2024 får ikke skatterabat

Nye boligejere kan også få skatterabat, hvis de overtager en bolig, hvor boligskatten stiger ved overgangen til de nye regler. Det kræver dog, at overtagelsesdatoen ligger inden årsskiftet.

Hvis de derimod overtager efter årsskiftet, skal de være opmærksomme på, at den fremtidige boligskat kan være højere end den, der blev betalt året før.

Overtagelsesdatoen er den dag, hvor den nye boligejer rent juridisk overtager boligen og derefter står for ansvaret og udgifterne. Det er ikke det samme som dispositionsdatoen, som kommer i spil, hvis køber og sælger aftaler en tidligere indflytning.

Prøv boligskatteberegneren

Med boligskatteberegneren nedenfor kan du tjekke, hvad man i din kommune typisk vil skulle betale i boligskatter (ejendomsværdiskat og grundskyld) for et parcelhus, en ejerlejlighed eller et sommerhus i 2024, når de nye regler er trådt i kraft.

Samtidig kan du få en pejling af, om du kan forvente at få penge tilbage, fordi du har betalt skat af en for høj ejendomsvurdering i perioden 2011-2020.

 

Læs mere på vurderingsportalen


Har du styr på de nye regler for boligskat? Se her, før du køber eller sælger

Den 1. januar 2024 træder det nye boligskattesystem i kraft. Med de nye regler for boligskat, skal boligskatterne følge ejendomsvurderingerne. Til gengæld sænkes skattesatserne i 2024, og der indføres en skatterabat. Læs mere
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.