Sådan ændrer budgettet sig når du flytter hjemmefra

Der sker mange store forandringer, når man flytter hjemmefra. Det bliver pludselig vigtigt for dig at have godt overblik over din privatøkonomi. Men hvordan får man både råd til dagligvarer og hygge med vennerne? Læs de gode råd her.

Danske unge flytter i gennemsnit hjemmefra, når de er 21 år. For mange er fraflytningen ens betydende med et nyt forhold til penge og ikke mindst hverdagsudgifter. 

Men hvorfor er det vigtigt at lægge et budget, tænker du måske? Det er din sikring for at få sunde økonomiske vaner tidligt i livet. Hvis økonomien for alvor kommer i ubalance, kan man nemlig risikere at havne i Ribers Kredit Information, RKI, der registrerer gældsramte danskere. Og det er ikke uden betydning. Sker det, kan du få sværere ved at optage lån i banken eller hos andre kreditudbydere.  

Vi gennemgår her en række af de vigtigste spørgsmål, der sikrer dig en fornuftig privatøkonomi. Så nyd en kop kaffe eller te, mens du bliver klædt på til at sikre en stærk økonomi, som misunder resten af familien!

Læg et budget 

Livet som hjemmeboende er bekvemt. Mor og far sørger for rent tøj, dejlig mad og måske endda lidt lommepenge, når du fortæller dem, at der er lavvande på kontoen. Men når du flytter hjemmefra, starter en hel ny virkelighed. Du vil pludselig opleve, at også tandpasta, ørepinde og toiletpapir koster penge.

Den bedste vej til at skabe overblik over din privatøkonomi er ved at lægge et budget. Du kan finde budgetværktøjer på nettet, som vil kunne lette arbejdet for dig.

Det er enormt vigtigt, at du er realistisk omkring dit forbrug, når du lægger dit budget – også alle de faste småbeløb til to-go kaffe, fastfood eller el-løbehjul. Hvis du har mulighed for det, kan det være en god idé at lægge lidt penge til side hver måned. På den måde har du en reserve at trække fra, når der er lavvande på lønkontoen. 

Hvilke udgifter skal jeg forberede mig på? 

Der er flere udgifter, du skal være opmærksom på, og der vil komme udgifter i løbet af måneden, som vil variere. Men der er flere faste udgifter hver måned, som du kan sætte i system og dermed få indregnet i dit samlede budget.

Udgifterne dækker bl.a. over faste udgifter til boligen som er husleje, varme, vand, forsikringer og licens. Du vil også have flere abonnementer, du pludselig selv skal betale, som fx mobilabonnement, fitness, TV og streamingtjenester. Du bør også være opmærksom på udgifter til transport og medicin.

Hvis udgifterne hober sig op og overstiger din indkomst, vil du være nødsaget til at mindske dine udgifter. Det kan fx være ved at skære ned på forbruget af to-go kaffe, caféture eller takeaway.

Er studiejob en god idé? 

Ja, lyder det korte svar.  

Det er selvfølgelig op til dig at vurdere, om du har tid og overskud til at passe et studiejob ved siden af din uddannelse. Det primære fokus bør altid være rettet på uddannelsen, men SU rækker sjældent alene til et ungdomsliv med plads til oplevelser og underholdning i fritiden. Derfor er det fornuftigt at have et deltidsjob ved siden af.

Det kan være fornuftigt at søge et studierelevant job. På den måde kan du tjene penge, samtidig med at du bliver klogere på dit fagområde og en virksomhed, du måske på sigt kan blive en del af. 

Hvad skal jeg regne med til husleje og forbrug? 

Der kan være store forskelle på huslejen, alt efter hvor I landet du flytter hen. Men der ligger mange kollegier i de store studiebyer København, Odense, Aarhus og Aalborg. Det er svært at sige en fast sats for husleje, men oftest ligger den mellem 3.000-8.000 kr. for kollegier og lejelejligheder. 

Udgifter til forbrug afhænger meget af dine købsvaner. Ønsker du at spare flest mulige penge, eller sætter du stor pris på restaurant- og biografbesøg? En tommelfingerregel er at lægge et par tusind til side til hverdagsforbrug. De resterende penge kan så enten bruges på opsparing eller oplevelser.  

Et alternativ til at bo på kollegie eller i lejlighed kan være forældrekøb. Nybolig har mæglere i hele landet, som kan svare på spørgsmål omkring fordelene ved forældrekøb. 

Læs mere om forældrekøb

Søg om boligstøtte

Som led i at flytte i egen bolig får du mulighed for at søge om boligstøtte – et økonomisk bidrag til huslejen fra det offentlige. Der er dog en række særlige forhold, som afgør, om du kan modtage boligstøtte. De er: 
  • Huslejens omfang
  • Boligens størrelse 
  • Antal beboere i boligen 
  • Indkomst og formue for beboerne i boligen   

Læs mere om boligstøtte og hvordan du søger

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.