Hvilken boligtype er bedst?

En flytning kan være motiveret af mange faktorer. Når flytningen sker på tværs af landet, kan det skyldes nye jobmuligheder, ønsket om flytte tilbage i nærheden af familien eller noget helt tredje. Vi giver her en række gode råd til processen.

Der kan være mange faktorer at forholde sig til, når man flytter til et helt nyt område af landet. Måske kender man lidt til området; måske er det ukendt terræn. 

Uanset hvad vil følgende faktorer være gode at have med i overvejelserne, når du søger bolig: 

  • Afstand til venner og familie
  • Afstand til arbejde
  • Adgang til natur og skov
  • Indkøbsmuligheder
  • Udvalg af skoler, dagplejetilbud og øvrige institutioner i nærheden

Den indbyrdes vægtning kan variere, alt efter om du flytter alene eller med en partner. Vigtigheden af kort afstand til venner og arbejde afhænger fx meget af, om du har bil eller ej. 

Hvad kan jeg købe bolig for?

Inden du begiver dig på boligjagt, er det dog vigtigt at undersøge, hvad du kan købe bolig for. Beregningen af hvad du kan låne bolig for tager afsæt i boligtypen, prisen på boligen, andelen af beløbet, du selv skal finansiere, lånets løbetid og eventuel valg af afdragsfrihed.

Kravet til egenfinansiering af boliglån i Danmark er minimum 5 pct. Så skal du låne 2 mio. kr., skal du altså selv kunne stille med 100.000 kr.

Det er altid fornuftigt at lægge penge til side på en opsparing, men har du svært at ved at få opsparingen til at vokse kan du fx minimere dit forbrug, finde alternative långivere – fx i den nære familie eller sætte pensionsindbetalingen i ro, så du kan fokusere midlerne på boligopsparing i stedet. 

Prøv Nykredits låneberegner

Hvor skal jeg bo?

Beliggenhed er en afgørende faktor for langt de fleste boligsøgende. Men beliggenhed og pris indgår som to faktorer af bolighandlen, som trækker i hver sin retning. For vil du bo centralt, følger boligprisen med op, hvorimod en mere perifer beliggenhed til gengæld kan give flere kvadratmeter for pengene. Dit valg af beliggenhed får stor indvirkning på dagligdagen, privatøkonomien og dit økonomiske råderum.

Central beliggenhed

Hvis din førsteprioritet er at bo centralt, kan en lejlighed oftest bedst betale sig. Flytter du alene, vil et hus ofte være for dyrt – især i de store danske byer. Flytter du med en partner, er mulighederne alt andet lige flere.  

Forstad

Den samme investering kan ofte række lidt længere i forstæderne, hvor lejlighed i stedet kan erstattes af et lille hus. Der vil dog være flere udgifter til transport – fx bil. Som husejer stifter du desuden bekendtskab med ejendomsværdiskat - og grundskyld, som beregnes ud fra boligens grundareal. 

Uden for forstaden

Uden for forstæderne kan samme investering ofte række til et større hus. En større bolig målt på grundareal kan dog også skubbe grundskylden opad. Større udgifter til transport vil også være forventelige – især hvis det bliver nødvendigt med to biler. 

Find drømmeboligen nu

Hvilken boligtype?

Boligkøb er en af de største økonomiske beslutninger, du skal træffe i livet. Derfor er det vigtigt, at du finder en løsning, der passer til dig eller jeres økonomi. Det handler både om boligen – men også om det liv, du ønsker at leve som single eller med en partner.

Andelsbolig

Køb af andelsbolig finansieres typisk gennem et banklån med variabel rente, og lånerenten er ofte lidt dyrere end ved et klassisk realkreditlån. Køber du en andelsbolig, betaler du afdrag på banklånet til din bank og desuden en boligafgift til andelsforeningen – størrelsen på sidstnævnte afhænger af foreningens låneregler. 

Som ejer af en andelsbolig bliver du medlem af andelsboligforeningen. Her står alle medlemmer for den ydre vedligeholdelse, mens du selv har stor bestemmelse over indretning og vedligeholdelse af lejligheden indvendigt. 

Hus og ejerlejlighed

Køber du hus eller ejerlejlighed har du mulighed for at finansiere størstedelen af boligen gennem et realkreditlån, hvor renten er lavere end ved et banklån. Fordelen ved et realkreditlån er også, at du har mulighed for at omlægge lånet, hvis renten ændrer sig – alt efter din lånetype. 

Den økonomiske fordel ved et realkreditlån er, at du oparbejder friværdi. Den kan du på sigt bruge til at realisere drømme – hvad end de gælder en ny bil, rejser eller tilbygning til huset. 

Som boligejer står du selv for al vedligeholdelse – ude og inde. I tillæg hertil er udgifterne til ejendomsskat, forsikring, strøm og varme typisk også større. Køber du ejerlejlighed, betaler du typisk til en ejerforening, som står for den fælles ydre vedligeholdelse af ejendommen, mens du selv står for lejlighedens indretning.

Ønsker du hjælp til at finde din næste bolig? Nyboligs mæglere sidder klar til at hjælpe dig.

Kontakt din lokale Nybolig-mægler

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.