Hvilken boligtype er bedst for mig?

Købet af en ny bolig er blandt de store beslutninger i livet. Når du som skilt skal lede efter ny bolig, kan der være forskellige behov til den nye bolig alt efter, om du er alene eller om du har børn, der på skift skal bo hos dig og din ekspartner.  

Det første spørgsmål, du skal have svar på, når du begiver dig ud på boligjagt, er, hvad du kan købe bolig for. Det afhænger af en række faktorer. Beregningen af hvad dit boliglån koster tager afsæt i boligtypen, prisen på boligen, andelen af beløbet, du selv skal finansiere, lånets løbetid og eventuel valg af afdragsfrihed

I Danmark er kravet til egenfinansiering af boliglån er minimum 5 pct. Så kigger du på en ejerlejlighed til fx 2,4 mio. kr., vil egenbetalingen være 120.000 kr. 

Vil du vide mere om, hvad du kan låne for?

Prøv Nykredits låneberegner

Hvor skal jeg bo?

Beliggenhed er en afgørende faktor for de fleste boligsøgende. Som skilt skal du nok være klar til at indgå et kompromis i forhold til beliggenhed, især hvis boligøkonomien nu udelukkende bæres af din egen økonomi. Valget af beliggenhed afhænger af din hverdag og dit økonomiske råderum. Derfor ved du bedst, hvad der vil fungere for dig. 

Central lejlighed 

Er din førsteprioritet at bo centralt, kan en lejlighed oftest bedst betale sig. Et hus vil ofte være for dyrt for dig alene eller svært at finde – især i de store danske byer. 

Forstad 

Den samme investering kan ofte række lidt længere i forstæderne, hvor lejlighed i stedet kan erstattes af et lille hus. Det vil dog til gengæld ofte betyde flere udgifter til transport – fx bil eller bus. 

Uden for forstaden

Uden for forstæderne kan pengene ofte række til et større hus. En større bolig målt på grundareal kan dog også skubbe grundskylden opad. Større udgifter til transport vil ligeledes være forventelige.

Find din næste bolig her

Hvilken boligtype?

Boligkøb er en af de største økonomiske beslutninger, man træffer i livet. Derfor er det vigtigt, at du finder en løsning, der passer til dig og din økonomi som fraskilt. Det handler både om boligen men også om det liv, du ønsker at leve.

Andelsbolig

Køb af andelsbolig finansieres typisk gennem et banklån med variabel rente, og lånerenten er ofte lidt dyrere end ved et klassisk realkreditlån. Køber du en andelsbolig, betaler du afdrag på banklånet til din bank og desuden en boligafgift til andelsforeningen – størrelsen på sidstnævnte afhænger af foreningens låneregler. 
Som ejer af en andelsbolig bliver du medlem af andelsboligforeningen. Her står alle medlemmer for den ydre vedligeholdelse, mens du selv har stor bestemmelse over indretning og vedligeholdelse af lejligheden indvendigt. 

Hus og ejerlejlighed 

Køber du hus eller ejerlejlighed, har du mulighed for at finansiere størstedelen af boligen gennem et realkreditlån, hvor renten er lavere end ved et banklån. Fordelen ved et realkreditlån er også, at du har mulighed for at omlægge lånet, hvis renten ændrer sig. 

Den økonomiske fordel ved et realkreditlån er, at du oparbejder friværdi, der som opsparingen enten kan bruges til at polstre din privatøkonomi eller til køb af ny bil, rejser eller ombygning.

Som boligejer står man selv for al vedligeholdelse – ude og inde. I tillæg hertil er udgifterne til ejendomsskat, forsikring og forbrugsafgifter typisk også større. Køber du ejerlejlighed, betaler du typisk til en ejerforening, som står for den fælles ydre vedligeholdelse af ejendommen, mens du selv står for lejlighedens indretning.

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Prøv vores BOLIGSKATTEBEREGNER, og se hvad de nye boligskatter betyder for dig og dit nabolag. Prøv her
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.