Hvilken boligtype er bedst for os?

Er du eller et familiemedlem ramt af sygdom, kan det være, at behovet for en anden bolig har vokset sig stort. Bliv klogere på, hvilken boligtype, der kan være det bedste valg for jer.

Først og fremmest vil mulighederne for at købe ny bolig afhænge af din families økonomiske situation. Hvad I kan låne for til købet af en ny bolig afhænger af boligtypen, prisen på boligen, din opsparing, lånets løbetid og eventuel valg af afdragsfrihed.

Kravet til egenfinansiering af boliglån i Danmark er minimum 5 pct. Så skal du låne 3,5 mio. kr., skal du altså selv kunne stille med minimum 175.000 kr. 

Vil du vide, hvor meget du kan låne for?

Prøv Nykredits låneberegner

Hvor skal vi bo?

Beliggenhed er i de fleste tilfælde en afgørende faktor i boligsøgningen. Det gælder ikke mindst, når sygdom i familien stiller fornyede krav til måden at bo på. 

Bor du alene med en sygdom, sætter du måske pris på en central beliggenhed med nemme muligheder for at klare hverdagens gøremål. Bor du derimod med din familie, kan det være, at du i stedet foretrækker et etplanshus lidt uden for centrum. Her kommer særkenderne ved at købe bolig med forskellig beliggenhed. 

Central lejlighed 

Hvis din førsteprioritet er at bo centralt, kan en andels- eller ejerlejlighed oftest bedst betale sig. Et hus vil ofte være dyrt eller ligefrem svært at finde – især i de store danske byer. 

Forstad 

Den samme investering kan ofte række lidt længere i forstæderne, hvor lejlighed i stedet kan erstattes af et mindre hus. Der vil dog være større faste udgifter til boligen, transport, vedligeholdelse mm.

Uden for forstaden

Uden for forstæderne kan samme investering ofte række til et større hus. En større bolig målt på grundareal kan dog også skubbe grundskylden opad. Større udgifter til transport vil også være forventelige – især hvis det bliver nødvendigt med to biler. 

Se alle boliger til salg hos Nybolig

Hvilken boligtype?

Boligkøb er en af de største økonomiske valg, man træffer i livet. Derfor er det vigtigt, at du finder en løsning, der passer til dig, din familie og jeres økonomi. Det handler både om boligen men også om det liv, I sammen ønsker at leve.

Andelsbolig

Køb af andelsbolig finansieres typisk gennem et banklån med variabel rente, og lånerenten er ofte lidt dyrere end ved et klassisk realkreditlån. Køber du en andelsbolig, betaler du afdrag på banklånet til din bank og desuden en boligafgift til andelsforeningen – størrelsen på sidstnævnte afhænger af foreningens låneregler. 

Som ejer af en andelsbolig bliver du medlem af andelsboligforeningen. Her står alle medlemmer for den ydre vedligeholdelse, mens du selv har stor bestemmelse over indretning og vedligeholdelse af lejligheden indvendigt. 

Hus og ejerlejlighed 

Køber du hus eller ejerlejlighed, har du mulighed for at finansiere størstedelen af boligen gennem et realkreditlån, hvor renten er lavere end ved et banklån. Fordelen ved et realkreditlån er også, at du har mulighed for at omlægge lånet, hvis renten ændrer sig. 

Den økonomiske fordel ved et realkreditlån er, at du oparbejder friværdi, ligesom du måske allerede har gjort, hvis du tidligere har boet i hus eller ejerlejlighed. 

Som boligejer står du selv for al vedligeholdelse – ude og inde. I tillæg hertil er udgifterne til ejendomsskat, forsikring, strøm og varme typisk også større. Køber du ejerlejlighed, betaler du typisk til en ejerforening, som står for den fælles ydre vedligeholdelse af ejendommen, mens du selv står for lejlighedens indre.

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.