Når du flytter sammen senere i livet

Mange danskere oplever at flytte sammen med en ny partner gennem voksenlivet. Flytningen kan fx være udløst af skilsmisse - eller at ens partner er gået bort, og at livet herefter starter på en frisk. Læs med og bliv klogere på flytning senere i livet. 

Hvis du står over for at flytte sammen med en partner senere i livet, melder der sig naturligt en række spørgsmål. Til forskel for unge par, der flytter sammen, bringer måske både du og din partner børn med. Enten er de stadig hjemmeboende, eller også er de fløjet fra reden for længe siden.

Derfor kan det være naturligt at overveje, om I skal flytte sammen hos en af jer, eller om i sammen skal finde noget nyt.  

Dit, mit eller nyt?

Som led i afklaringen af det spørgsmål bør I overveje, hvilke faktorer der er vigtige for jer i jeres nye fælles dagligdag. Er det beliggenheden, boligens størrelse, antallet af værelser til jeres sammenbragte børn eller noget helt fjerde? 

Kommer I fra hver jeres bolig, kan det i praksis være svært at planlægge salget af to boliger, så det præcist passer med indflytningen i jeres nye fælles bolig. Derfor kan det i praksis være smart at starte med at flytte i den enes bolig – om ikke andet i en kortere periode. På den måde bliver flytteprocessen mere overskuelig for jer. 

Friværdien giver muligheder

Ved at flytte sammen senere i livet har I sikkert hver især har oparbejdet friværdi gennem jeres tid på boligmarkedet, og I har måske også en opsparing i tillæg. Den kan give jer gode muligheder for at finde en dejlig bolig, der opfylder flere eller måske alle jeres ønsker for den idéelle bolig.   

Nykredits låneberegner kan gøre jer klogere på, hvor meget I kan købe bolig for.

Prøv Nykredits låneberegner

Låneberegneren er vejledende og kan give et praj om, hvor meget I kan købe for. Nykredits rådgivere kan altid give jer en skræddersyet beregning, som er tilpasset jeres økonomiske forhold.  

Fællesøkonomi

Når I flytter sammen, kan der være fordele ved at få en fællesøkonomi – især hvis I flytter sammen som par. Fællesøkonomi er en god løsning, hvis I ønsker at dele mange udgifter, eller at I ønsker at gøre større investeringer sammen – som fx huskøb. 

Man skelner typisk mellem fire modeller for fællesøkonomi  

Fuldkommen fællesøkonomi Pengene samles i en fælles pulje, og I kan begge se, hvordan pengene bliver brugt.
Delvis fællesøkonomi I deles om regninger og faste udgifter. Øvrige poster betales individuelt.
Delt økonomi I er fælles om at betale faste udgifter, realkreditlån og eventuelle forbrugslån. 
Proportionalt delt økonomi I betaler udgifterne sammen, men den med højest indkomst betaler en relativt større andel end den, der tjener mindre.

Som led i arbejdet med at sammenlægge jeres økonomi kan det også være relevant at lave et forsikringstjek. Visse forsikringer dækker alle i husstanden, men det kan også være, at I har brug for nye forsikringer i jeres nye hverdag.

Har artiklen fået dig til at tænke over flere aspekter? Nyboligs mæglere står klar til at hjælpe dig.

Kontakt din lokale Nybolig-mægler

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.