

Undgå dyre overraskelser, når du lejer dit sommerhus ud
At udleje sit sommerhus kan være en god måde at få økonomisk udbytte af en bolig, der står tom i store dele af året. en med udlejning følger også et større ansvar – især når det gælder forsikring.
Mange sommerhusejere undervurderer, hvor vigtigt det er at have de rette dækninger på plads. Men er du villig til at gøre lidt forarbejde for at have styr på forsikringsreglerne, så kan du udleje dit sommerhus med ro i maven.
Privat eller bureau – der er forskel
Står du selv for at leje dit sommerhus ud, dækker din almindelige fritidshusforsikring som regel skader som brand og vandskader – også i udlejningsperioden. Men det er værd at være opmærksom på, at skader forårsaget af lejere som f.eks. tyveri, hærværk eller ødelagte møbler, typisk ikke er dækket medmindre du har en udvidet udlejningsdækning.
Udlejer du gennem et bureau, indgår der ofte en form for forsikring i aftalen. Dækningen varierer dog en del. Derfor er det vigtigt at gennemgå vilkårene grundigt. Ofte tager bureauets forsikring for eksempel først over, når din egen fritidshusforsikring ikke dækker.
Når standarddækningen ikke er nok
Holder dine lejere fest og ødelægger toilettet eller ridser trægulvet, så skal du ikke regne med at forsikringen dækker. Fester eller ”uansvarlig adfærd” bliver sjældent godtgjort igennem en standardforsikring.
De fleste forsikringsselskaber kræver, at du har en særskilt udlejningsforsikring. Sådan en forsikring kan f.eks. dække hærværk og tyveri, skader som følge af uhensigtsmæssig brug af huset samt mistet lejeindtægt, hvis huset bliver ubeboeligt efter en skade.
Dækningen og vilkårene varierer dog fra selskab til selskab. Derfor betaler det sig at sammenligne.
Vigtigt at være godt forberedt
Med de rigtige forsikringer er risikoen ikke stor. Men det er vigtigt, at du har en skriftlig lejekontrakt og at du opkræver et passende depositum, så du kan blive kompenseret af lejeren, hvis forsikringen ikke dækker. Det er lettere at undgå misforståelser, hvis der er klare rammer fra start.
Du skal også holde øje med huset eller få nogen til at gøre det for dig. Det gør det lettere at opdage eventuelle skader i tide og ikke mindst at dokumentere dem.
Er der sket skader på dit sommerhus, så tag billeder til din dokumentation, og gem lejekontrakten, hvis der skulle opstå uenighed mellem dig og lejeren i forhold til betaling, skyld eller andet. Sørg derudover for at anmelde skaden til forsikringsselskabet, herunder inden for de frister, der er angivet i forsikringsbetingelserne.
Hvor længe må du udleje?
Der er en række regler, som skal overholdes, når du udlejer dit sommerhus. Dem skal du sætte dig godt ind i. Du kan finde dem i Erhvervsstyrelsens ”Vejledning om udlejning af sommerhuse m.v.”.
Som udgangspunkt må du anvende dit sommerhus i 43 uger om året, hvoraf du selv skal anvende sommerhuset i mindst 2 uger om året. Det vil sige, at du maksimalt må leje dit sommerhus ud i 41 uger om året.
5 gode råd når du udlejer dit sommerhus |
Den rette forsikring er en god start, men du kan selv gøre meget for at sikre en tryg udlejning:
|
Læs også: Optimer din sommerhusudlejning med de rette skattefradrag