

Boligejere giver 137.000 oliefyr dødsstødet
Danske boligejere har givet 137.000 oliefyr dødsstødet siden 2011. De vælger af økonomiske og idealistiske grunde i stedet fjernvarme, naturgas og varmepumper som ny opvarmningskilde.
Det er efterhånden en sjældenhed at se en lastbil med fyringsolie på en dansk villavej. I 2011 blev 380.644 parcelhuse, rækkehuse og lejligheder opvarmet med et traditionelt oliefyr, mens tallet her i slutningen af i 2020 ligger på 242.809. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistiks database, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.
Mens mere end 137.000 oliefyr er blevet pillet ned de sidste syv år, har boligejerne i stedet valgt enten fjernvarme, naturgas eller varmepumpe som ny opvarmningskilde.
-Udviklingen er i tråd med de politiske ambitioner om en 70 pct. reduktion inden 2030. Men den bekræftes også af de tilbagemeldinger, vi får fra dem, der handler bolig hos os. Der er klart kommet en øget bevidsthed på energi og klima, hvor oliefyret ikke står øverst på ønskelisten, siger Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig.
Udover at det er besværligt at være oliefyrsejer, fordi man helt konkret skal huske at fylde sin olietank op, kan udviklingen også forklares med et øget fokus på de faste boligudgifter.
-En af de økonomiske skruer, man kan dreje på ud over valget af lån, er boligens energiforbrug. Enten kan man efterisolere sin bolig, hvilket mange også har gjort, eller også kan man investere i en ny og på lang sigt billigere opvarmningskilde. Og her vil oliefyret ofte få dødsstødet, fordi varmepumper, fjernvarme, jordvarme og gasfyr er billigere i drift end gamle oliefyr, siger Peter J. Mattsen.
Klimaskam
Ligesom det er hipt og miljørigtigt at køre elbil, er der blandt boligejere også kommet mere opmærksomhed på opvarmningsformen.
-Det er ikke særlig cool at have et oliefyr. Hvor der ikke er reelle alternativer til fly, hvis man skal rejse oversøisk, er det til gengæld muligt i sin bolig at træffe nogle aktive klimavalg, og vi tror, at mange har det bedre med at fortælle, at de har jordvarme eller varmepumpe end et gammelt osende oliefyr, siger Peter J. Mattsen.