Derfor blev 2020 et usædvanligt år på boligmarkedet

Mange eksperter forudså et dystert år på boligmarkedet i 2020. Men sådan gik det slet ikke - tværtimod. Administrerende direktør i Nybolig, Peter J. Mattsen, gør status på året, der er gået og ser frem mod 2021. 

Man skal generelt passe på med at spå om fremtiden, for de, der forsøger, tager ofte fejl. Det er 2020 et godt eksempel på. Da Corona ramte Danmark, og statsministeren lukkede landet ned 11. marts, fik det mange eksperter til at fare i blækhuset for at fortælle, hvad de så i deres krystalkugle.

De var ret enige om, at de så nedgang og krise, og ret fik de også henover marts og april, men derefter måtte de til at revidere deres sikre forudsigelser. For som de fleste nok har opdaget, har 2020 ganske overraskende udviklet sig med den ene rekord på boligmarkedet efter den anden, og her på tærsklen til det nye år, er vi vidner til et historisk lavt boligudbud, som er resultatet af en hidtil uset, stor købelyst.

Men hvorfor gik det så ikke, som de økonomiske modeller ellers tilsagde? Jeg ser to væsentlige faktorer, når jeg kigger tilbage på året.

For det første ramte Coronas voldsomme slag mod erhvervslivet ikke alle sektorer lige hårdt. Oplevelsesindustrien, restaurationsbranchen, rejsebranchen og visse produktionsvirksomheder har blødt og bløder stadig. Men ser vi på de segmenter, der typisk tæller boligejere, er det ikke i disse berørte brancher, at vi finder flest. Det er i højere grad blandt offentlige ansatte og sektorer, hvor hjulene fortsat drejer rundt, og hvor mange kan passe deres arbejde hjemmefra, at boligejerne tjener til dagen og vejen. Det vil sige, at grundlaget for at holde gang i bolighandlen grundlæggende ikke har ændret sig.

Den anden faktor er kombinationen af at være meget hjemme og ikke være i stand til at bruge penge på rejser og oplevelser. Når vi er meget hjemme, trænger vi før eller siden til luftforandring, og det har helt sikkert fået mange til at overveje en ny bolig eller et sommerhus til at skabe afveksling i dagligdagen. Men en bolig koster penge, og i dag skal man som bekendt stille med minimum fem procent af købesummen, hvilket mange flere har været i stand til i år, fordi underholdningskontoen ikke har været særligt meget i brug.

De fleste vil sikkert være meget interesserede i at høre, hvad en mæglerkæde med over 200 forretninger har af forventninger til det nye år oven på et år som 2020, hvor alt blev vendt på hovedet. Men jeg vil undlade at falde i fælden og komme med et spektakulært bud. Men ser vi isoleret på priserne, taler det lave udbud for, at priserne vil fortsætte med at stige, så længe ikke flere vælger at sætte deres bolig til salg. Det er jo et klassisk spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Men en succesfuld vaccine kan i starten af året skabe ny optimisme, som igen vil kunne ændre hele billedet.

Uanset hvordan det kommer til at gå på boligmarkedet i 2021, vil vi helt sikkert skifte bolig, når vores liv tager en ny drejning, hvor vores boligbehov ændrer sig. Sådan har det altid været, og sådan vil det sandsynligvis blive ved med at være også fremover. Den gode nyhed er, at vores forretninger tilbyder at hjælpe i alle boligskiftesituationer, om du vil købe, sælge, leje eller bygge om. Den del har Corona ikke ændret på.

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.