Ejendoms-mæglere: Fem-procentregel har kun svag effekt

9. juni - 2016

Blandt ejendomsmæglere er der opbakning til kravet om fem procent kontant udbetaling ved boligkøb, men de mener ikke, at det er den skarpe opskrift på at forhindre fremtidige boligbobler

Kravet til fem procent kontant udbetaling ved boligkøb, som trådte i kraft november 2015, har ikke sat dybe spor i boligmarkedet og kommer heller ikke til det. Sådan lyder det fra ejendomsmæglerkæden Nyboligs over 220 butikker, som er blevet bedt om at evaluere reglen efter dens første halve leveår. 

47 pct. af mæglerne har kun i begrænset omfang kunne mærke kravet i deres arbejde, mens 19 pct. slet ikke har bemærket det. 26 pct. fortæller, at fem-procentregelen har udsat og forhindret nogle handler, mens fire pct. mener, at mange handler er blevet udsat som følge af de nye krav til kontant udbetaling. 3 pct. har ikke noget bud.

-Intentionerne bag kravet til fem procent kontant udbetaling var som udgangspunkt ædle, fordi man ville dæmme op for fremtidige boligbobler og undgå en ny finanskrise, men som mægler er det ikke mit indtryk, at kravet vil have speciel stor effekt. Det er blevet det lille bump på vejen, som man hurtigt vænner sig til, siger presseansvarlig i Nybolig, Thomas Hovgaard.

43 pct. af Nyboligs mæglere mener, at det var fornuftigt at indføre fem-procentregelen, mens 47 pct. ikke tror, at den vil kunne forhindre fremtidige boligbobler. 10 pct. har ikke et bud.

Markedet finder sig hurtigt til rette
Umiddelbart efter at fem-procentkravet blev indført, steg både liggetider og prisnedslag nogle få procent. Men ifølge Nybolig siger det mere om det naturlige sæsonudsving end om den umiddelbare effekt af fem-procentregelen. Og de er nu tilbage på niveau igen.

-Boligmarkedet plejer altid at gå lidt ned i kadence om vinteren, så vi mener ikke, at man kan tillægge kravet til kontant udbetaling det helt store her. Men det er klart, at der selvfølgelig altid vil være situationer, hvor folk ikke kan rejse fem procent på egen hånd, hvilket nok mest gælder førstegangskøbere, men vi har set, at markedet hurtigt finder sig til rette. De gode ideer og løsningerne kommer pludseligt helt af