Flere og flere familier deler hus

8. april - 2016

Antallet at boliger, som bebos af flere familier, er de sidste ti år steget med 43.000. Ifølge Nybolig drejer det sig primært om børnefamilier, der vil have deres forældre tæt på i en travl hverdag.

Selvom det er mange år siden, at det var moderne at bo i kollektiver med eksperimenterende familieformer, langt hår og økologiske køkkenhaver, ser det faktisk ud til, at det igen er blevet trendy at dele bolig sammen med andre familier. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af boliger, hvor flere familier bor sammen, nemlig steget med 26,7 pct. fra 2005 til 2015, fra 162.105 til 205.506 boliger. 

Ejendomsmæglerkæden Nybolig, som har over 220 butikker i Danmark, har spurgt sine mæglere, hvordan de oplever denne del af boligmarkedet, hvor stadig flere familier vælger at dele bolig.

-De mæglere, der har noteret tendensen i deres lokalområde, angiver, at familier primært vælger at bo sammen, fordi det er mere praktisk, og fordi de i højere grad er præget af en deleøkonomisk tankegang, siger presseansvarlig i Nybolig, Thomas Hovgaard.

Der er dog et utvetydigt mønster i forhold til, hvem der vælger at dele den samme bolig, når man spørger mæglerne.

-Det er ikke kollektiver, som man så dem i tresserne og halvfjerdserne, hvor flere børnefamilier valgte at bo sammen af ideologiske grunde. Alle de tilbagemeldinger, vi har fået fra mæglerne, peger kun på, at de familier, der vælger at bo sammen, er relateret som fx en børnefamilie og deres bedsteforældre eller forældre med hjemmeboende myndige børn. De tæller nemlig også i statistikken, fortæller Thomas Hovgaard

Hvorfor antallet af boliger er steget så markant de sidste ti år kan ifølge Nybolig være flere foklaringer på.

-De høje boligpriser i universitetsbyerne kan få de studerende til at blive boende hos deres forældre længere end tidligere, fordi de ganske enkelt ikke har økonomi til at købe en lejlighed i byen, hvilket særligt gælder hovedstaden, som har de højeste kvadratmeterpriser på lejligheder, men også det faktum, at begge forældre i en børnefamilie dyrker deres karriere, kunne være en forklaring på, at det er praktisk at have bedsteforældrene tæt på, så de kan træde til i en travl hverdag, forklarer Thomas Hovgaard.