Halvdelen af de små lejligheder er forældrekøb

9. juli - 2016

Forældrekøb holder hånden under markedet for mindre lejligheder i de større byer. Tendensen er stigende, og lejlighederne bliver større og større.

Når tusindevis af unge om kort tid indleder deres nye karrierer som studerende på landets højere læreanstalter, vil en del af dem flytte ind i en forældrekøbt lejlighed i København, Aarhus, Aalborg eller Odense.
For lejlighedsmarkedet i landets universitetsbyer er nemlig i høj grad bestemt af generøsiteten hos forældrene til de unge, der flytter til byen for at studere.
Det viser en opgørelse over de lejligheder, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har solgt de seneste tre år.

-Hvis vi kigger samlet på de fire store byer, er det ca. halvdelen af alle de små lejligheder, der bliver solgt som såkaldte forældrekøb, hvor forældrene køber en lejlighed, som de lejer ud til deres barn, fortæller Nyboligs presseansvarlige, Thomas Hovgaard.

Hvor andelen generelt ligger på ca. 50 pct., er der dog områder, som skiller sig ud fra mængden. I Aarhus N er det fx omkring 90 pct. af alle lejligheder, der handles som forældrekøb.

-Markedet for små lejligheder i de store byer ligner ikke andre dele af boligmarkedet. Vi taler her om et marked, hvis udvikling i sidste ende bestemmes af kærlighed. Selvfølgelig er det et krav, at forældrenes økonomi er i orden, men for at lave en millioninvestering for andres skyld, må man virkelig mene det, og her er båndet mellem barn og forældre helt unikt, og den slags handler ser vi ikke i tilnærmelsesvis samme omfang andre steder på boligmarkedet, siger Thomas Hovgaard.

Udover at flere og flere køber lejligheder til deres studerende afkom, er der også en anden tendens, som præger markedet for forældrekøb.

-Tidligere solgte vi hovedsageligt et -og toværelses lejligheder som forældrekøb, hvor to studerende typisk delte en toværelses, men nu ser vi oftere og oftere, at der opgraderes til en treværelses, så de unge også får en fælles stue. Udviklingen hænger helt klart sammen med, at gruppen af købestærke forældre er blevet meget større, plus at det aldrig har været billigere at finansiere fast ejendom, siger Thomas Hovgaard.