Halvdelen af os bor tæt på vores barndomshjem

7. november - 2016

Halvdelen af os bor inden for en radius af 20 km fra vores barndomshjem. Flere vil muligvis følge, fordi de store byer er gode til at holde på folk, vurderer Nybolig.

Selvom vi danskere efterhånden ikke regner en weekendtur til New York for noget, skal der faktisk meget til, før vi kapper vores geografiske navlestreng og finder permanent bolig langt fra vores barndomshjem.
Således viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Nybolig har foretaget blandt 1.100 boligkøbere i tredje kvartal, at 55 pct. af os i dag bor under 20 km fra vores barndomshjem, mens 16 pct. bor mellem 20-50 km fra barndommens gade og 39 pct. bor mere end 50 km fra, hvor vi boede som barn.

-På trods af Danmarks beskedne størrelse kan man ikke ligefrem kalde os danskere for hypermobile, når det kommer til at hive teltpælene op og flytte væk fra barndommens trygge havn. De bånd, vi har knyttet til vores den by, vi er vokset op i, er for mere end halvdelen af os, åbenbart nærmest ubrydelige, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Nybolig.

På trods af de tætte geografiske bånd ender fire ud af ti som voksne alligevel med at bo mere end 50 kilometer fra deres barndomshjem. Med en tiltagende fraflytning fra landdistrikterne vil man ifølge Nybolig ikke nødvendigvis se, at flere i fremtiden vil bo langt fra den by, hvor de voksede op.  

-Tilstrømning til de store byer har stået på i mange år, så selvom flere vil flytte fra landet til byen, primært for at studere og arbejde, vil mange af alle dem, som allerede er flyttet til byerne, få børn, som sandsynligvis vil blive boende i byen af samme årsag som deres forældre, og derfor vil vi måske ligefrem se, at andelen af personer, der bliver boende tæt på deres barndomshjem, vil stige, siger Thomas Hovgaard.