Lejere invaderer boligmarkedet

Boligmarkedet har siden 2010 sagt velkommen til markant flere lejere, mens andelen af ejere i egen ejerbolig har haft et mindre fald. Årsagen til udviklingen er ifølge Nybolig og Nykredit, at befolkningstilvæksten primært kan tilskrives indvandrere og en højere andel af ældre, som traditionelt vil vælge lejeboligen.

Siden 2010 er andelen af danskere, der bor til leje, steget fra 37% til 42%, så der i dag bor ca. 2,4 mio. i lejebolig, mens 3,3 mio. bor i ejerbolig. Den forholdsvis kraftige stigning i lejerandelen kommer efter en lang periode siden begyndelsen af 1990’erne, hvor andelen har ligget stort set konstant omkring 37%.
Det viser data fra Danmarks Statistik, som Nykredit og Nybolig har analyseret.
I samme periode er andelen af folk i ejerbolig faldet fra 59% til 57% .
 
Ifølge boligmarkedsanalytiker i Nykredit, Jacob Isaksen skal udviklingen i høj grad ses i lyset af den kraftige indvandring, der er sket i perioden. Fra 2010 er befolkningstallet øget med ca. 220.000 fra 5,53 mio. til 5,75 mio. Heraf tegner nettoindvandringen sig for ca. 175.000, hvilket skyldes en høj indvandring med et gennemsnit på godt 80.000 om året siden 2010. Til sammenligning indvandrede i gennemsnit godt 50.000 årligt i perioden 1990-2010.
 
-Samtidig er der også sket en forskydning i befolkningssammensætning, hvor de ældre nu udgør en større andel. Ældre har større tradition for at bo i lejebolig frem for i ejerbolig, hvilket ligeledes er med til at forklare udviklingen, siger Jacob Isaksen og fortsætter:
 
-Endelig betyder de seneste års gentagne urbaniseringsiver, at flere presses over i lejeboliger, da udvalget af dette er større i de store byer sammenlignet med landsbyerne. Derfor bor en større andel i de store byer traditionelt set i lejeboliger sammenlignet med landsbyerne.    
 
På boligmarkedet bekræftes tendensen også blandt landets ejendomsmæglere.
 
-Der er de sidste syv år ikke kommet mærkbart flere indvandrere blandt boligkøberne. Den gængse boligkøber er stadig den etniske dansker med robust økonomi i aldersgruppen plus 30 år, hvor man har fået færdiguddannet sig og etableret sig på arbejdsmarkedet. En anden årsag kan også være, at der er bestemte regler for, hvornår personer uden dansk statsborgerskab kan købe fast ejendom i Danmark, så der kan være tale om, at denne befolkningsgruppe måske godt kan købe, men er forhindret af lovgivning, siger presseansvarlig i Nybolig, Thomas Hovgaard.
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.