Side 1 af 5

Sommerhus – Gilleleje

Gilleleje – en stolt fiskeriby med historie, kultur og natur. Gilleleje ligger i Nordsjælland og befinder sig endvidere i Gribskov Kommune. Gilleleje er med sine 6.611 indbyggere (2018) den næststørste by i kommunen og er kun overgået af Helsinge.
Gilleleje er især kendt for sine sommerhusområder og den fantastiske energi i sommerperioden. Et sommerhus i Gilleleje er derfor i høj kurs og det er forståeligt – byen byder på alt, hvad hjertet begærer.

Gilleleje – Stjernen i Nordsjælland

Gilleleje befinder sig på Sjællands nordligste punkt nær Gilbjerg Hoved, der ligger vest for byen. I den østlige del af byen ligger klinten ”Nakkehoved” med Nakkehoved Fyr, der sammen med det svenske fyrtårn, Kullen, markerer indsejlingen til Øresund.

Byen er i særdeleshed kendt for sin idylliske havn, hvor der hver sommer strømmer folk til fra nær og fjern for at nyde den energiske og fantastiske atmosfære. Der er adskillelige spisesteder og charmerende butikker, der alle sammen bidrager til den hyggelige stemning i byen.

Gilleleje blev i 2017 kåret som Danmarks mest kreative by og det er forståeligt – man oplever en by og et fællesskab, hvor der bliver værnet om kunderne og hvor man hjælper hinanden.
Man kan mærke de lokales passion for byen, der ligeledes bliver støttet af en stolthed over byen og området. Derudover vandt Gilleleje ligeledes prisen som Danmarks Bedste Ferieby tilbage i år 2015 og det understreger blot det fantastiske ved den lille by i nord.

Foruden den fantastiske havn, og de skønne indkøbsmuligheder, har Gilleleje ligeledes en henrivende natur omkring sig. Du kan blandt andet besøge ”Gilbjergstien”, der er en fredet vandre- og cykelsti på 2,5 km. Der er en fantastisk udsigt fra de høje skrænter og undervejs passerer man blandt andet mindestenen for Søren Kirkegaard og Gilbjergstenen.
Derudover kan du med rette gå en tur på Fyrstien, der fører dig til Nakkehoved Fyr og andre formidable omgivelser.

Gilleleje – En stolt historie

De tidligste bosteder omkring Gilleleje er fra det tidlige 1500-tal og man har fundet en mønt i området, der kunne dateres tilbage i 1534-1536. Rådhuset valgte dog at sætte 1488 som det officielle år for Gillelejes jubilæer.

Gilleleje Kirke blev indviet i 1538 og området bar tydeligt præg af erhverv bestående af fiskeri og landbrug. I takt med årene kom der flere indbyggere til byen og i år 1890 var der 865 husholdninger i Gilleleje, hvoraf 112 var fiskere.

Inden Tysklands besættelse af Danmark havde Gilleleje levet fint på fiskeriet. Borgerne i byen var dog imod besættelsesmagten og hjalp jøderne med at undslippe for Nazityskland og sejlede dem til Sverige.
En af de mest bemærkelsesværdige øjeblikke udspillede sig d. 02. oktober, 1943 da Gestapo ville fange de resterende danske jøder. Efter at have været gemt i adskillelige dage på kirkeloftet blev Gestapo orienteret af en stikker og 75 jøder blev taget til fange. Blot en enkelt, ung dreng undslap ved at gemme sig i kirkeklokken.

Mindesmærker er sidenhen blevet opsat i byen til minde om jøderne og de fiskere, der risikerede deres liv for at rette andre.

Gilleleje er en stolt og fantastisk by, der ikke blot har en stolt historie men ligeledes en vidunderlig natur og atmosfære.
Hvis du går rundt med drømmen om et sommerhus i Gilleleje, kan du tage kontakt til din lokale Nybolig – så vil vi hjælpe dig med at realisere drømmen.

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.