Boligkvarter i fugleperspektiv Boligkvarter i fugleperspektiv

Nyt år - nye boligskatteregler

Den 1. januar 2024 trådte den nye boligskattereform i kraft. Her på siden kan du læse nærmere om, hvad de nye regler for boligskat betyder for dig

Boligskatteberegner

I 2024 træder nye boligskatteregler i kraft. Prøv vores boligskatteberegner og få en indikation af, hvad du skal betale i boligskat i 2024 - og om du står til en eventuel skatterabat.

Nysgerrig på dine muligheder?

Overvejer du at købe eller sælge bolig, men er usikker på, om nu er det rette tidspunkt? Eller har du generelt bare brug for professionel rådgivning målrettet netop dig og din boligsituation?

 

Kontakt din lokale Nybolig-mægler i dag for en uforpligtende snak om din boligsituation og dine konkrete muligheder.

Bliv kontaktet af mægler
Lommeregner

Spørgsmål og svar om de nye boligskatteregler

Du betaler 2 slags boligskat, henholdsvis ejendomsværdiskat og grundskyld.

Ejendomsværdiskatten er kort fortalt den skat, du som boligejer betaler for værdien af din ejendom, mens grundskylden er den skat, du betaler for den grund, som din ejendom er placeret på. Når skattemyndighederne skal beregne, hvor meget du skal betale i boligskat, tager de udgangspunkt i den offentlige ejendomsvurdering. Derfor hænger ejendomsvurderingerne og boligskatterne meget tæt sammen.

Boligskatterne beregnes som en procentdel (skattesats) af den offentlige ejendomsvurdering. Før skatterne bliver beregnet, bliver der trukket 20 % fra din ejendomsvurdering. Det sker ud fra et forsigtighedsprincip, der tager højde for den naturlige usikkerhed, der altid vil være forbundet med at vurdere en ejendom.

Hidtil har du betalt ejendomsværdiskat til staten via din forskuds- og årsopgørelse, og grundskyld til kommunen via 2 eller 3 årlige opkrævninger. Som noget nyt samles fra 2024 opkrævningen af de 2 skatter i staten og bliver en del af din løbende skattebetaling. Med de nye boligskatteregler vil boligskatten følge værdien af din ejendom, så den stiger og falder i takt med din ejendomsvurdering.

I 2024 skal du betale skat af den offentlige 2022-ejendomsvurdering. Fordi de endelige 2022-vurderinger ikke er klar endnu, bliver din skat i 2024 dog i første omgang beregnet ud fra en foreløbig ejendomsvurdering.

 

Med Nyboligs boligskatteberegner kan du få en indikation af, hvad du skal betale i boligskat i 2024 – og se boligskatten i dit nabolag. Indtast din adresse, og får svaret med det samme. Vær dog opmærksom på, at der alene er tale om et estimat. Der kan gøre sig forskellige forhold gældende, som er personlige for dig eller særlige for ejendommen, og som beregneren ikke tager højde for.

Når din endelige 2022-vurdering er klar, bliver din boligskat for 2024 efterreguleret. Hvis du har fået en skatterabat, bliver den også reguleret, når du får din endelige vurdering. For de fleste boliger ventes der ikke at være væsentlig forskel på den foreløbige og den endelige vurdering.


Har du ejet din nuværende bolig før – eller senest overtaget den inden – årsskiftet 2024, og den er steget i skat, får du en årlig skatterabat. Rabatten sikrer, at du ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye regler for boligskat end du skulle have betalt med de nuværende regler.

 

Skatterabatten udgør forskellen mellem det, du skal betale i 2024 med de nye regler, og det, du skulle have betalt i 2024, hvis de nuværende regler var blevet videreført. Rabatten trækkes fra boligskatten hvert år, indtil du sælger din bolig. Den skal ikke betales tilbage. Hvis din ejendomsvurdering – og dermed boligskat – efterfølgende stiger, kan du vælge at indefryse stigningen med et lån – et såkaldt indefrysningslån.

Når du sælger din ejendom, bortfalder skatterabatten, medmindre du sælger til din ægtefælle eller registrerede partner. En samlevende kan ikke overtage skatterabatten, uanset hvor længe I har boet sammen.

Du kan læse mere om skatterabatten på Vurderingsportalen
Med det nye boligskattesystem ophører det skattestop for ejendomsværdiskatten, vi har haft siden 2001. Det betyder, at du nu igen skal betale mere i boligskat, hvis værdien af din bolig stiger – og mindre, hvis værdien af din bolig falder.

De nye boligskatteregler sikrer dog, at du ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye boligskatteregler end du skulle have betalt med de nuværende regler. Hvis skatterne stiger efter 2024, kan du indefryse stigninger i både ejendomsværdiskat og grundskyld. Det gælder også selvom du køber bolig i 2024 eller senere.

Efter de nye regler, sker indefrysningen som et lån med renter. Du kan vente med at tilbagebetale lån og renter indtil du sælger din bolig eller du kan vælge at indfri lånet helt eller delvist på et tidligere tidspunkt.

Du kan læse mere om indefrysningslån til fremtidige skattestigninger på Vurderingsportalen.
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.