

Salg af andelsbolig: Regler du skal kende
Salget af en andelsbolig minder på mange måder om at sælge en almindelig ejerbolig. Men på en række områder er der alligevel markante forskelle.
Maksimalprisen, ventelister og bestyrelsens godkendelse er nemlig afgørende faktorer, du som andelsboligejer skal have styr på, hvis du ønsker at sælge din andelsbolig.
I denne guide gennemgår vi de vigtigste regler for salg af andelsboliger, så du kan navigere trygt gennem salgsprocessen.
Fastlæggelse af salgspris: Hvad må du tage for boligen?
I modsætning til ejerboliger, hvor prisen bestemmes af markedet, har andelsboliger en lovbestemt maksimalpris. Det betyder, at der er en øvre grænse for, hvor meget du må sælge din bolig for.
Formålet med reguleringen er at sikre, at andelsboliger forbliver en økonomisk mere tilgængelig boligform sammenlignet med ejerboliger. Derfor er andelsboliger ofte billigere end ejerboliger, hvilket gør dem til en attraktiv boligtype for mange.
Hvad består maksimalprisen af?
Maksimalprisen for andelsboliger består af tre elementer:
1. Andelsværdien
Andelsværdien fastsættes af andelsboligforeningen ud fra én af følgende metoder:
- En valuarvurdering: Når en uafhængig valuar vurderer ejendommens markedsværdi.
- En internt bogført værdi: Når andelsforeningen fastsætter værdien på generalforsamlingen.
- En offentlig ejendomsvurdering: Når andelsværdien udarbejdes af Skatteministeriet (dog fastfrosset siden 2013).
2. Værdien af forbedringer
Har du lavet forbedringer i boligen – eksempelvis forbedringer af køkken, bad eller gulve, kan du få tillæg til prisen. Dog skal du være opmærksom på, at forbedringerne skal dokumenteres, og at værdien af forbedringerne afskrives over tid. Det betyder, at værdien af et køkken, der blev forbedret for 10 år siden, ikke længere vil have den samme værdi som ved installationen.
3. Eventuelt inventar:
Inventar som hårde hvidevarer kan også indgå i prisen, hvis det følger din andelsforenings standard. Dette gælder ikke for almindelige møbler.
Få styr på din salgspris
Det er vigtigt, at du tjekker op på din andelsforenings regnskab og vedtægter, før du sætter din andelsbolig til salg. De fastlægger nemlig, hvordan maksimalprisen beregnes.
Du kan også få en ejendomsmægler til at gennemgå din andelsbolig for dig, hvis du ønsker at få prisen på din andelsbolig sat korrekt.
Kunne du tænke dig at finde ud af, hvad din bolig er værd?
Hos Nybolig har vi fingeren på pulsen og ved, hvad markedsprisen er i dit område. Vi har et solidt lokalkendskab og en stor berøringsflade med boligsøgende.
Vi er klar til at yde en stærk, udadvendt og opsøgende salgsindsats, så din andelsbolig bliver solgt hurtigt og til den optimale pris. Det sparer dig for både besvær og bekymringer. Vores mæglere står klar til at hjælpe dig.
Kontakt din lokale Nybolig mægler
Salgsproces: Sådan sælger du din andelsbolig
Som medlem af en andelsforening kan du ikke frit vælge en køber. Salget skal ske i overensstemmelse med foreningens vedtægter og regler for ventelister.
Her spiller bestyrelsen en central rolle i salgsprocessen, da de skal godkende den nye andelshaver – og dermed andelsboligejer.
Derudover er det almindeligt, at din andelsforenings vedtægter indeholder bestemmelser om fortrinsret ved salg af foreningens boliger.
Det betyder, at din andelsbolig først skal tilbydes til personer på foreningens interne og eksterne venteliste – eller til nærtstående familiemedlemmer, før den kan sælges frit på markedet.
Intern og ekstern venteliste
Mange andelsforeninger har en intern venteliste, der giver andre beboere i andelsforeningen førsteret til at købe din andelsbolig, når du har sat den til salg. Denne regel sikrer, at din andelsbolig forbliver inden for andelsforeningen, da eksisterende andelshavere får mulighed for at skifte bolig internt.
Hvis ingen på den interne venteliste ønsker at købe din andelsbolig, kan den sælges via din andelsforenings eksterne venteliste eller en ejendomsmægler.
For at opnå forståelse for de specifikke regler og procedurer for salg af andelsboliger i netop din andelsforening, anbefaler vi hos Nybolig, at du gennemgår din andelsforenings vedtægter om interne og eksterne ventelister.
Bestyrelsens godkendelse
Salget af din andelsbolig er først gyldig, når din andelsforenings bestyrelse godkender køber og pris. Derfor skal køber ofte dokumentere sin økonomi – og opfylde eventuelle krav for at blive medlem af foreningen.
Bestyrelsen kan også kræve, at en vurderingsmand godkender prisen på din andelsbolig – men også forbedringer, hvis du har foretaget noget.
Dokumentation og juridiske krav
Når du sætter din andelsbolig til salg, skal du have styr på en række juridiske krav og dokumenter, som skal udleveres til køber inden aftaleindgåelse. Du bør derfor have styr på følgende:
Lovpligtige dokumenter ved salg af andelsbolig
- Nøgleoplysningsskema: Det er lovpligtigt at lave et nøgleoplysningsskema for andelsforeningen og selve boligen, hvor information om økonomi, vedligeholdelsesplan og prisberegning blandt andet skal fremgå. På den måde sikrer du gennemsigtighed for køber.
- Andre nødvendige dokumenter: Andelsboligforeningens regnskaber, budgetter, vedtægter, referater og en eventuel tilstandsrapport, hvis foreningen har lavet en.
- Energimærke: Det er også lovpligtigt, at der foreligger et gyldigt energimærke for din andelsbolig, når den skal sælges. For lejligheder i etagebyggeri har foreningen ansvar for, at hele ejendommen energimærkes. Sælger du et andelsrækkehuse eller en anden form for selvstændig enhed, skal du selv sørge for at energimærke din bolig.
- Vurderingsrapport for forbedringer: Ønsker du inkludere forbedringer i salgsprisen, skal dette kunne dokumenteres via en vurderingsrapport.
Overdragelsesaftale og købekontrakt
Når dig og køber er blevet enige, skal der udarbejdes en købskontrakt og overdragelsesaftale for andelsboligen. Denne kontrakt indeholder informationer som pris, overtagelsesdato, eventuelle aftaler om løsøre samt forbehold – eksempelvis godkendelse fra bestyrelsen eller finansiering hos køber.
For at sikre, at købsaftalen opfylder alle lovkrav og foreningsvedtægter, er det en god idé at få hjælp fra en ejendomsmægler for at færdiggøre aftalen.
Hvornår overtager køber boligen?
Køber overtager først boligen, når bestyrelsen har godkendt handlen, og købsaftalen er underskrevet af begge parter.
Skattemæssige forhold: Skal jeg betale skat af salget?
Når du sælger din andelsbolig, skal du være opmærksom på, at din økonomi kan blive påvirket af en række skattemæssige forhold. Du bør derfor være opmærksom på følgende skatteforhold:
Er der skat af fortjenesten?
Hvis du har boet i din andelsbolig, er fortjenesten som hovedregel skattefri på grund af parcelhusreglen. Hvis boligen derimod er forældrekøb eller har været udlejet, kan der være skattepligt, da SKAT kan betragte andelskøbet som en investering.Skal jeg betale ejendomsværdiskat?
Som andelsboligejer skal du ikke betale ejendomsværdiskat, da ejendommen ejes af andelsforeningen.Hvordan påvirker salget min økonomi?
Salget af din andelsbolig kan påvirke din økonomi, hvis du har et andelsboliglån. Du bør derfor kontakte din bank for at få oplyst dine indfrielsesomkostninger.
Skal jeg bruge en ejendomsmægler?
Behovet for en ejendomsmægler afhænger af din andelsboligforenings regler. I nogle foreninger står bestyrelsen for salget, mens det i andre foreninger er sælgers ansvar at finde en køber og håndtere salgsprocessen.
Hvis din andelsforening kræver, at du selv skal finde en køber og håndtere salgsprocessen, kan du med fordel få hjælp af en ejendomsmægler fra Nybolig.
Her vil din lokale Nybolig-mægler foretage en grundig gennemgang af din bolig og lokalområde, hvorefter du modtager en realistisk vurdering af din andelsboligs værdi i det aktuelle marked fra ejendomsmægleren.
Beslutter du dig for at sælge din andelsbolig med hjælp fra en din lokale Nybolig-mægler, garanterer vi dig for en smidig og hurtig sagsbehandling med styr på alle juridiske detaljer.
Når du er klar til at sælge din andelsbolig, klæder mægleren dig godt på til salgsprocessen. Mægleren sørger også for, at alle udgifter er medtaget i budgettet for salget, og en angivelse af det forventede overskud vil også blive oprettet.
Kontakt din lokale Nybolig mægler
Fællesskab og medansvar i andelsboligforeningen
En af de største forskelle mellem en andelsbolig og en ejerbolig er det fællesskab, der følger med, når du investerer i et andelsbevis. For når du investerer i en andelsbolig, bliver du en del af en andelsboligforening, hvor beboerne i fællesskab ejer og driver ejendommen.
Det betyder, at du både er ansvarlig for din egen bolig og beslutninger om ejendommens drift og vedligeholdelse. Derfor har du som andelshaver typisk stemmeret på foreningens generalforsamlinger, hvor vigtige beslutninger om økonomi, vedligeholdelse og regler i ejendommen træffes.
Mange andelsboligforeninger har også et stærkt socialt sammenhold med fælles aktiviteter, arbejdsdage og sociale arrangementer, som kan skabe en tryg og engageret nabokultur.
Ofte stillede spørgsmål til andelsboliger
En andelsbolig er en bolig, der ejes og administreres af en andelsboligforening i fællesskab. Modsat en ejerbolig, hvor du ejer boligen ved køb, får du som køber af en andelsbolig et andelsbevis i foreningen, som giver dig eksklusiv brugsret til en specifik bolig i ejendommen.
I modsætning til ejerboliger, hvor udbud og efterspørgsel bestemmer prisen, er der lovmæssigt sat en øvre grænse for, hvor meget en andelsbolig må stige i pris.
Mange lejligheder er andelsboliger, men også nogle huse, rækkehuse og sommerhuse kan tilhøre en andelsboligforening.
- Billigere end ejerboliger: Andelsforeningen fastsætter prisen, hvilket ofte gør andelsboliger billigere end ejerboliger.
- Ejendomsværdiskat: Som andelsboligejer skal du ikke betale ejendomsværdiskat, hvilket kan have stor betydning for ens budget.
- Fælles udvendigt vedligeholdelsesansvar: Som andelshaver er man typisk fælles om den udvendige vedligeholdelse af ejendommen. Det vil sige, at andelsforeningen betaler for den udvendige vedligeholdelse samt vedligeholdelse af fællesarealer.
- Muligheder for forbedringer: Du kan selv forbedre din andelsbolig og øge dens værdi – men husk, at der er regler for, hvad du må ændre.
Her er nogle af de vigtigste ulemper ved andelsboliger, du som køber eller sælger bør være opmærksom på:
- Økonomisk risiko: Som andelsboligejer løber du en økonomisk risiko, da din økonomi er tæt forbundet med andelsboligforeningen. Det vil sige, at andelsforeningens økonomi kan påvirke dig negativt gennem stigende fællesudgifter eller ekstraordinære indbetalinger, hvis foreningen oplever økonomiske problemer.
- Højere månedlig boligafgift: Nogle andelsboliger har en højere månedlig boligafgift sammenlignet med ejerboliger, hvilket kan udvande besparelsen på ejendomsværdiskatten.
- Begrænset frihed: Nogle andelsforeninger har regler, der eksempelvis indebærer forbud mod at holde husdyr og fremleje af boligen. Det samme gælder forbud mod ombygning og andre ændringer i boligen. Mange andelsforeninger tillader heller ikke forældrekøb.
- Begrænsninger på salg: Ved salg af en andelsbolig er der en maksimalpris, du ikke kan overstige. Det betyder, at du ikke nødvendigvis får den samme fortjeneste som ved salg af en ejerbolig – det er vigtigt at have med i dine overvejelser.
Når du køber en andelsbolig, bliver du medejer af foreningen og hæfter typisk for en del af dens gæld gennem dit indskud.
Derfor kan du med fordel gøre dig bekendt med foreningens vedtægter, økonomiske stand og husorden, inden du beslutter dig for at investere i andelsforeningen.
Andelsboliger er typisk billigere end ejerboliger. Men selvom andelsboliger ofte har en fordelagtig pris, er det ofte nødvendigt at finansiere andelsboligkøbet med et lån.
Som andelshaver kan du ikke optage realkreditlån, men du kan få et banklån eller boligkredit – ofte med pant i andelsbeviset.
Til gengæld kan du som andelshaver optage lån med pant i andelsbeviset. Her er renterne på den type lån fradragsberettigede efter de almindelige regler.
Det betyder, at du både er ansvarlig for din egen bolig og beslutninger om ejendommens drift og vedligeholdelse. Derfor har du som andelshaver typisk stemmeret på foreningens generalforsamlinger, hvor vigtige beslutninger om økonomi, vedligeholdelse og regler i ejendommen træffes.
Mange andelsboligforeninger har også et stærkt socialt sammenhold med fælles aktiviteter, arbejdsdage og sociale arrangementer, som kan skabe en tryg og engageret nabokultur.