Spring til hovedindhold

Find den ideelle bolig til pensionistlivet

Der kan være mange grunde til, at ønsket om en ny bolig melder sig. Trækker du dig tilbage efter et langt arbejdsliv, kan flyttebehovet været motiveret af et ønske om en bolig, der passer bedre til dine ønsker og behov i den tredje alder. Læs med og bliv klogere på den rette bolig for dig.

Vi betragter boligen som en klippe, der giver os tryghed - både i gode og svære tider. Men i takt med at man bliver ældre, kan man komme til et punkt, hvor man begynder at tænke på, at ens nuværende bolig måske ikke er ideel længere.

Derfor kan det være relevant at gøre en række overvejelser, omkring hvordan du bor. På den måde kan du få klarhed over, hvordan den ideelle pensionistbolig skal se ud for dig.

En fremtidssikret bolig

Selvom du måske netop har taget hul på pensionisttilværelsen, kan det være en god idé at overveje, om boligen også vil være god at bo i om 10 eller 15 år. Bør jeres næste bolig fx være en etplansbolig for at undgå trapper, der kan blive svære at bruge på sigt?

Måske skal haven også skiftes ud med en bolig med altan, der kræver mindre udvendig vedligeholdelse – med mindre du har energien og lysten til at udleve din indre gartnerdrøm.

Transportmuligheder bør også være med i overvejelserne om en fremtidssikret bolig. For måske har du nemt ved at komme rundt i bil netop nu. Men på sigt kan det være bekvemt at vide, at bilen kan erstattes med bus eller tog inden for gåafstand fra din nye bolig. Det gør det også nemmere for dig at handle, besøge børnebørnene mm.

Som pensionist har du nok også børnebørn, som du gerne vil have mulighed for at besøge ofte. I så fald vil det være relevant at afdække mulighederne på boligmarkedet nær dine voksne børns bopæl.

Hvor skal jeg bo?

Beliggenhed er en afgørende faktor for mange boligsøgende. Ofte står valget i et kompromis mellem på den ene side central beliggenhed med høj pris eller på den anden en mere perifer beliggenhed mod en lavere pris. Dit valg får stor indvirkning på din dagligdag, privatøkonomi og ikke mindst din hverdag som pensionist. 

Central lejlighed

Hvis din førsteprioritet er at bo centralt, kan en lejlighed oftest bedst betale sig, da boligpriserne generelt er højest i de større byer.

Forstad

Den samme investering kan række ofte række lidt længere i forstæderne, hvor lejlighed i stedet kan erstattes af et lille hus. Der kan være flere udgifter til transport – fx bil. Som husejer stifter du bekendtskab med grundskyld, som beregnes ud fra grundarealet.

Uden for forstaden

Uden for forstæderne kan samme investering ofte række til et større hus. En større bolig målt på grundareal kan dog også skubbe grundskylden opad. Større udgifter til transport vil også være forventelige – især hvis det bliver nødvendigt med flere biler.

Se alle boliger til salg

Hvilken boligtype?

Boligkøb er en af de største økonomiske beslutninger i livet. Derfor er det vigtigt at finde en løsning, der passer til dig og din økonomi, når du er pensionist. Det handler både om boligen men også om det liv, du ønsker at leve som pensionist. 

Andelsbolig

Køb af andelsbolig finansieres typisk gennem et banklån med variabel rente, og lånerenten er ofte lidt dyrere end ved et klassisk realkreditlån. Erhverver du dig en andelsbolig betaler du afdrag på banklånet til din bank og desuden en boligafgift til andelsforeningen – størrelsens på sidstnævnte afhænger af foreningens låneregler.

Som ejer af en andelsbolig bliver du medlem af andelsboligforeningen. Her står alle medlemmer for den ydre vedligeholdelse, mens du selv har stor bestemmelse over indretning og vedligeholdelse af lejligheden indvendigt.

Hus og ejerlejlighed

Køber du hus eller ejerlejlighed har du mulighed for at finansiere størstedelen af boligen gennem et realkreditlån, hvor renten er lavere end ved et banklån. Fordelen ved et realkreditlån er også, at du har mulighed for at omlægge lånet, hvis renten ændrer sig.

Den økonomiske fordel ved et realkreditlån er, at du oparbejder en opsparing i form af friværdi. Den kan bruges som økonomisk polstring i tillæg til din pensionsopsparing.

Som boligejer står man selv for al vedligeholdelse – ude og inde. I tillæg hertil er udgifterne til ejendomsskat, forsikring og forbrugsafgifter typisk også større.

Køber du ejerlejlighed, betaler du typisk til en ejerforening, som står for den fælles ydre vedligeholdelse af ejendommen, mens du selv står for lejlighedens indretning.

Få hjælp til at købe bolig

Bofællesskabet som alternativ

Den traditionelle vej gennem livet har i mange årtier været lejlighed, hus og have og så igen lejlighed, når børnene flytter ud. Men meget er sket siden, og boligskiftesituationen ser helt anderledes ud i dag.

Et nyt alternativ er de såkaldte seniorbofælleskaber eller ældrekollektiver, hvor man kan bo i samme ejendom som mange andre jævnaldrende.

Mange ældre mennesker lever et godt socialt liv, men for især enlige ældre kan ensomhed være et stort problem. Og det kan et bofællesskab være løsningen på, idet fællesskabet sikrer tryghed og daglig kontakt med andre jævnaldrende. Det kan være en god idé at snakke om det med din familie og derefter en af Nyboligs erfarne mæglere.

I Danmark er det både muligt at bo i bofællesskaber i form af lejeboliger, andelsboliger og ejerboliger.

Lyder et bofællesskab som en spændende løsning for dig?

Kontakt Nybolig og bliv klogere på mulighederne i dit område

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Nysgerrig på din boligs værdi? Brug vores boligprisberegner til at se, hvad din bolig er værd.
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.