Forældrekøb – en investering for dig og dine forældre

Forældrekøb lyder måske dyrt. Men det kan faktisk være en fornuftig investering – både for din og dine forældres økonomi. 

Hos Nybolig kan vi være behjælpelige med at henvise til vores samarbejdende pengeinstitutter, som kan hjælpe dig med finansieringsmuligheder. Så kan du og dine forældre få klarhed om, hvorvidt forældrekøb er en god idé for dig.  

Gode råd og skatteforhold 

Hvis I overvejer at gøre alvor af et forældrekøb, rummer det en række fordele men også en række opmærksomhedspunkter, du I kende til. 

Der er en række forskellige skattemæssige fordele ved forældrekøb. De afhænger af den ordning, man vælger. Der er tre muligheder at vælge imellem:

  • Virksomhedsskatteordningen
  • Kapitalafkastordningen
  • Personskatteordningen 

Virksomhedsskatteordningen og kapitalafkastordningen afskaffes 1. januar 2021. Vi råder jer dog til at tale med en revisor for at undersøge den bedste mulighed for lige netop jer.  

Hvis dine forældre gennemfører et forældrekøb, betaler de indkomstskat af lejeindtægterne. Til gengæld kan de trække driftsudgifterne fra i skat. I kan med oprette en særkonto, der udelukkende har med forældrekøbslejligheden at gøre. På den måde får I et lettere overblik over økonomien.  

Du drømmer måske om, at huslejen gennem et forældrekøb kan blive meget lavere end ellers. 

Men sådan er det desværre ikke helt.  

Huslejen for den unge ved et forældrekøb skal nemlig matche almindelige markedsvilkår. Hvis lejen er for lavt i forhold til Huslejenævnets bestemmer, beskattes du af differencen. Forældrekøb er derfor ikke nødvendigvis billigere end en almindelig lejelejlighed, men det sikrer rammerne for en fast bopæl i studietiden.  

8 tips om forældrekøb

1. Undersøg, om du boligen må udlejes
2. Lav en skriftlig lejekontrakt, og fastsæt huslejen efter markedslejen og i forhold til huslejenævnets bestemmelser.
3. Undersøg, hvilken skatteordning der er mest fordelagtig for dig. Her kan en revisor hjælpe dig.
4. Undersøg, om dit barn har mulighed for at få boligsikring.
5. Aftal, hvem der skal stå for vedligeholdelse af boligen.
6. Overvej, om du har friværdi i din bolig, som du vil bruge til forældrekøbet.
7. Få hjælp af din rådgiver til, hvordan finansieringen sammensættes.
8. Overvej den økonomiske risiko ved købet 

Ønsker du at købe lejligheden af dine forældre? 

I tilfælde af salg efter du har boet i lejligheden, som er købt som forældrekøb, skal I være opmærksomme på, at I bliver beskattet af eventuel fortjeneste, hvis boligen er steget i værdi, idet dine forældre, der foretog købet ikke selv har boet der. 

Det er også muligt, at dine forældre helt overdrager lejligheden til dig gennem et egentlig salg. Det kan ske til en pris, der ligger 15 pct. under den offentlige vurdering. Hvis du senere sælger lejligheden videre uden for familien, vil fortjenesten være skattefri.  

Som led i indførelsen af det opdaterede system omkring ejendomsskatter, der er udskudt til 2024, er det på tale at satsen ændres fra 15 pct. til 20 pct.  

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.