Værd at vide om dit første boligkøb

Det første boligkøb er et stor skridt ind i voksentilværelsen. Boligkøbet består af flere faser - gående fra indledende drømme om beliggenhed og pris - til du får nøglerne i hånden og kan kalde dig boligejer. Vi besvarer her en række af de vigtigste spørgsmål om, hvad der er værd at vide om dit første boligkøb.  

Hvad kan jeg købe bolig for?

Det første spørgsmål, du skal have svar på, når du begiver dig ud på boligjagt er, hvad du kan købe bolig for. Det afhænger af en række ting. Beregningen af hvad dit boliglån koster ager afsæt i: Boligtypen, prisen på boligen, andelen af beløbet, du selv skal finansiere, lånets løbetid og eventuel valg af afdragsfrihed.

Kravet til egenfinansiering af boliglån er minimum 5 pct. Så skal du låne 2 mio. kr., skal du altså selv kunne stille med 100.000 kr. Det er altid fornuftigt at lægge penge til side på en opsparing, men har du svært at ved at få opsparingen til at vokse kan du fx minimere dit forbrug, finde alternative långivere – fx i den nære familie eller sætte pensionsindbetalingen i ro, så du kan fokusere midlerne på boligopsparing i stedet. 

Prøv Nykredits låneberegner

Hvor skal jeg bo?

Beliggenhed er en afgørende faktor for mange boligsøgende. Som nyuddannet skal du være klar til at indgå et kompromis – central beliggenhed med høj pris eller en mere perifer beliggenhed mod en lavere pris. Dit valg får stor indvirkning på din dagligdag, privatøkonomi og dit økonomiske råderum.  

Central lejlighed 

Hvis din førsteprioritet er at bo centralt, kan en lejlighed oftest bedst betale sig, da boligpriserne generelt er højest i de større byer. 

Forstad 

Den samme investering kan række ofte række lidt længere i forstæderne, hvor lejlighed i stedet kan erstattes af et lille hus. Der kan være flere udgifter til transport – fx bil. Som husejer stifter du bekendtskab med grundskyld, som beregnes ud fra grundarealet. 

Uden for forstaden

Uden for forstæderne kan samme investering ofte række til et større hus. En større bolig målt på grundareal kan dog også skubbe grundskylden opad. Større udgifter til transport vil også være forventelige – især hvis det bliver nødvendigt med to biler. 

Find drømmeboligen nu

Hvilken boligtype?

Boligkøb er en af de største økonomiske beslutninger, du skal træffe i livet. Derfor er det vigtigt, at du finder en løsning, der passer til dig og din økonomi. Det handler både om boligen men også om det liv, du ønsker at leve.  

Andelsbolig

Køb af andelsbolig finansieres typisk gennem et banklån med variabel rente, og lånerenten er ofte lidt dyrere end ved et klassisk realkreditlån. Erhverver du dig en andelsbolig betaler du afdrag på banklånet til din bank og desuden en boligafgift til andelsforeningen – størrelsens på sidstnævnte afhænger af foreningens låneregler. 

Som ejer af en andelsbolig bliver du medlem af andelsboligforeningen. Her står alle medlemmer for den ydre vedligeholdelse, mens du selv har stor bestemmelse over indretning og vedligeholdelse af lejligheden indvendigt. 

Hus og ejerlejlighed 

Køber du hus eller ejerlejlighed har du mulighed for at finansiere størstedelen af boligen gennem et realkreditlån, hvor renten er lavere end ved et banklån. Fordelen ved et realkreditlån er også, at du har mulighed for at omlægge lånet, hvis renten ændrer sig. 

Den økonomiske fordel ved et realkreditlån er, at du oparbejder en opsparing – også kendt som friværdi. Den kan du på sigt bruge til at realisere drømme – hvad end de gælder en ny bil, rejser eller tilbygning til huset.

Som boligejer står man selv for al vedligeholdelse – ude og inde. I tillæg hertil er udgifterne til ejendomsskat, forsikring, strøm og varme typisk også større. 

Køber du ejerlejlighed, betaler du typisk til en ejerforening, som står for den fælles ydre vedligeholdelse af ejendommen, mens du selv står for lejlighedens indretning. 

Få hjælp til at købe bolig

Ny hverdag som boligejer

Når du tager hul på tilværelsen som boligejer, vil du støde på en række nye hovedposter. De fire vigtigste er rådighedsbeløb, renter og bidrag, afdrag og øvrige faste udgifter.  

Ved at lægge et detaljeret projekt med din bankrådgiver, kan du få et fuldt overblik over, hvordan din privatøkonomi ser ud i en ny hverdag som boligejer. De fire hovedposter skal være i bedst mulig balance.  

Rådighedsbeløb 

Rådighedsbeløbet er den del af din privatøkonomi, som skal dække udgifter til mad, tøj og diverse forbrug. Det bør også indeholde en vis andel til uforudsete udgifter såsom skader og reparationer.  

Afdrag 

Afdrag er det månedlige beløb, som får friværdien i boligen til at stige, mens dit lån i boligen bliver mindre. Afdraget kan anskues som en opsparing i boligen. Størrelsen af friværdien – og altså dermed opsparingen – vil afhænge af boligmarkedet udvikling. Den påvirkes bl.a. landets økonomiske udvikling og boligområdet popularitet i befolkningen.  

Renter og bidrag 

Renter og bidrag dækker over det månedlige beløb, du betaler for dit lån. Dette fordeler sig typisk både i et realkreditlån og et banklån. 

Øvrige faste udgifter 

Øvrige faste udgifter dækker over forudsigelige, tilbagevendende udgifter såsom telefonregning, el, gas, vand, varme, fagforening, a-kasse, fritidsklub og diverse abonnementer. 

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.