Ønsker du at overdrage sommerhuset til dine børn?

Mange forbinder sommerhuset med masser af gode minder, og for mange er ønsket om at lade sommerhuset gå i arv en naturlig tanke. Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du ønsker at give sommerhuset videre. 

Står du over for at skulle lave et generationsskifte af ejerskabet af sommerhuset? Så vil du utvivlsomt stifte bekendtskab med 15%-reglen. 

I mange år har det nemlig været muligt at overdrage fast ejendom til sine børn til en pris, der må afvige op til 15% fra den senest offentliggjorte ejendomsvurdering. Overvejer du at overdrage dit sommerhus, bør du dog være opmærksom på, at Vurderingsstyrelsen efter planen begynder at udsende nye ejendomsvurderinger løbende fra andet halvår 2020 og frem til 2022. 

De nye vurderinger spiller en rolle, fordi de sandsynligvis medfører højere vurderinger - og altså dermed også en højere prissætning i en eventuel familiehandel. Derfor vil det også forventeligt påvirke 15%-reglen.Dog rummer reglen en række nuancer, og det vil derfor altid være en god idé at få rådgivning fra en boligadvokat eller revisor.

Sådan kan sommerhuset overtages gennem arv

Når enebørn skal arve 
Er der kun tale om arv fra forældre til et enebarn, er det ofte en nem proces at overdrage sommerhuset. Her arver barnet sommerhuset, hvis der ikke er bestemt andet i et testamente, og hvis barnet selv har et ønske om det.
 
Sommerhusets værdi indgår i det samlede bo, og det kan værdisættes til den senest oplyste ejendomsvurdering fratrukket 15% jf. reglen om arv inden for familien. Der skal betales 15% i boafgift af hele boet – den såkaldte bobeholdning – med et bundfradrag, der i 2020 er 301.900 kr.
 
Barnet kan også vælge at sælge sommerhuset. I så fald indgår provenuet (netto indtjening) i det samlede bo, og der skal betales afgift af beløbet.  
 
Når flere børn arver sammen 
Kan i princippet være lige så enkelt som for enebørn, hvis børnene er enig om, at sommerhuset overtages som en del af deres arv. Det foregår på samme vis som for enebørn, bortset fra at sommerhuset her deles op efter andele. 
 
Når meningerne er delte 
Hvis der er delte meninger om arven af sommerhus, kan det selvsagt blive mere indviklet. De i familien, som ikke har lyst til at beholde sommerhuset, har ret til at forlange, at sommerhuset sælges til den markedsværdi, som en mægler fastsætter. Vurdering vil stå i boopgørelsen, og den bliver en del af de nye sommerhusejeres arv.  
 
Kontakt en af vores mæglere eller en boligadvokat, hvis du overvejer at overdrage sommerhuset til næste generation i familien. 

Eksempel: To søskende arver sommerhus fra deres forældre

Lis og Erik ejer et sommerhus, som de ønsker at deres to voksne børn Lars og Pernille overtage. De kender ikke den aktuelle handelsværdi af sommerhuset, men den offentlige vurdering fra SKAT lyder 689.000 kr.

Familien har to muligheder.

Huset sælges ved 15%-reglen under SKATs vurdering i en familiehandel
En forudsætning for at benytte 15%-reglen er, at man ikke har fået en mæglers konkrete handelsvurdering. Det har Lis og Erik ikke fået, og derfor vil de efter planen kunne benytte 15%-reglen. Børnene Jeanette og Michael køber derfor sommerhuset fratrukket 15% af vurdering og betaler derfor 585.650 kr. Børnene splitter købet imellem sig og giver hver 292.825 kr. 

Forældrene Lis og Erik har mulighed for at hjælpe børnene med finansieringen. Det kan ske ved at låne dem pengene som et familielån. Såfremt de ønsker og har råd til at hjælpe børnene yderligere, kan de også give hver af børnene en skattefri pengegave på op til 67.100 kr. jf. SKATs satser i 2020. Børnene kan bruge pengegaven på at afdrage på lånet. Her bør Jeanette og Michael opstille en såkaldt samejeoverenskomst hos en advokat for at forebygge eventuelle tvister. 

Jeanette og Michael må dog ikke bruge det eksakte årlige gavebeløb på at afbetale. Så vil der nemlig være tale om en gave frem for et lån – og gaven beskattes. 

Huset bliver en del af arven i boet efter forældrene  
Såfremt Lis og Erik ikke overdrager sommerhuset, vil børnene arve det, når begge forældre går bort. Også i denne situation har Jeanette og Michael mulighed for at overtage huset til en pris, der er 15% lavere end den offentlige vurdering, så længe de ikke kender den aktuelle handelsværdi.  

Hvis denne løsning er aktuel, bør man være opmærksom på to opmærksomhedspunkter. 

Ønsker det ene barn ikke at overtage huset, har han ret til at bede skifteretten om, at huset i stedet vurderes og opgøres til handelsværdi. Hvis den er 1,1 mio. kr., vil boafgiften så altså udgøre 165.000 kr. (15%) og huset vil nu udgøre en større del af Lises arv, da man ikke kan benytte 15%-reglen, hvis man har fået en sagkyndig vurdering af boligens handelsværdi. 

Mange oplever desuden, at det er nemmest at få samejeoverenskomsten på plads, mens forældrene lever.  

Start dialogen med din Nybolig mægler

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.