Bør jeg se køb af sommerhus som en investering?

Mange danskere har de seneste år fået øjnene op for det danske sommerhusmarked. Det er med god grund, for det har været et marked i vækst de senere år. Men bør du se købet af sommerhus som en investering? Læs med og bliv klogere. 

Huskøb siges at være en god langsigtet investering. Men hvad med køb af sommerhuse? Bør det også ses som en fornuftig investering?  

Svaret afhænger af, om man ser på prisudviklingen her og nu eller i et større perspektiv. 

Købet af sommerhus skal altid gøres på baggrund af et behov – ikke fordi du forventer en gevinst ved senere salg. Det må i hvert fald ikke være den primære årsag. Sommerhuse er den del af boligmarkedet, der første bliver berørt af økonomiske kriser, og sommerhusmarkedet er derfor mere sårbart end det øvrige boligmarked.  

Omvendt kan sommerhusejere også nyde godt af de gode vækstår. 

Find din kommune og se prisudviklingen her

Sommerhuset som langsigtet investering

Historisk set har sommerhusejere i Nordsjælland kunne høste den største gevinst i kroner og ører. I de øvrige landsdele øst for Storebælt er stigningerne mindre – uanset om man måler i procent eller absolutte kroner. 

Bevæger man vest for Storebælt, er det sommerhusejere i Østjylland, der har opnået den største stigning i friværdi. Sommerhusejere i de øvrige egne vest for Storebælt har også høstet en god gevinst, selvom Østjylland klart har rekorden. 

Kommentarer om udviklingen på boligmarkedet vil altid basere sig på kvalificerede bud på fremtidens markedsudvikling – og intet er derfor sikkert. Men ved at forstå det nuværende marked, kan man danne sig et indtryk af, hvor markedet vil bevæge sig hen i fremtiden. 

Opsvinget på sommerhusmarkedet melder sig typisk lidt senere end for ejerboliger. Det sker, fordi køb af sommerhus snarere betragtes som en forbrugs- eller luksusgode snarer end en nødvendighed. Den slags køb melder sig typisk først efter en række gode vækstår.

Bør du slå til nu?

Spørgsmålet om hvorvidt du bør købe sommerhus nu afhænger først og fremmest af, at du føler, at behovet for et sommerhus er præsent. Det er uhensigtsmæssigt udelukkende at anskue købet af sommerhus som en investering.

Derudover skal du gøre dig klart, hvor stor indvirkning det vil have på din privatøkonomi. Bor du fx selv i hus og har købt en lejlighed som forældrekøb til dine børn, kan ejendomme godt komme til at udgøre en ret stor del af din formue, og så det kan betyde større eksponering for rentejusteringer. 

Du bør i udgangspunktet sigte efter, at køb af sommerhus i et marked med moderate prisstigninger først kan realisere afkast efter mere end 10-15 år. 

Undersøg, hvor meget du kan købe for

Tre gode råd

  1. Tænk langsigtet 
  2. Købet skal være drevet af behov og personligt engagement 
  3. Overvej dine normale ferievaner og køb af sommerhus i den kontekst
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.