Bør jeg se køb af sommerhus som en investering?

Mange danskere har de seneste år fået øjnene op for det danske sommerhusmarked. Og det er med god grund. For det har været et marked i vækst de senere år. Men bør du se købet af sommerhus som en investering? Læs med og bliv klogere. 

Huskøb siges at være en god langsigtet investering. Men hvad med køb af sommerhuse? Bør det også ses som en fornuftig investering?  

Svaret afhænger af, om man ser på prisudviklingen her og nu eller i et større perspektiv. 

Købet af sommerhus skal altid gøres på baggrund af et behov – ikke fordi du forventer en gevinst ved senere salg. Det må i hvert fald ikke være den primære årsag. Sommerhuse er den del af boligmarkedet, der første bliver berørt af økonomiske kriser, og markedet er derfor mere sårbart end det øvrige boligmarked.  

Omvendt kan sommerhusejere også nyde godt af de gode vækstår. Så lad os derfor kigge nærmere på udviklingen historisk set.

Prisudviklingen siden finanskrisen

Siden finanskrisen er prisforskellen pr. kvadratmeter sommerhus og parcelhus svundet ind, alt imens priserne på ejerlejligheder er steget til niveauer, der for længst har brudt prisrekorden fra 2006.

For sommerhuse er udviklingen i kvadratmeterpriser i gennemsnit faktisk faldet i perioden 2009 til 2016. Men siden da er udviklingen vendt og priserne atter steget. Alene de seneste to år er kvadratmeterprisen for sommerhuse steget med over 13 pct. fra omkring 15.100 til 17.200 kr. pr. kvadratmeter. 

Til sammenligning kostede et sommerhus i 2006 i gennemsnit over 18.000 kr. pr. kvadratmeter. Priserne på sommerhuse har altså derfor selv ikke 12 år efter overgået den tidligere prisrekord.  

Kilde: Boligsiden.dk

En del af forklaringen på den tydelige stigning siden 2017 finder vi bl.a. i den nye planlov, som har gjort det muligt for danske boligejere at realkreditbelåne sommerhuse 75 pct. mod tidligere 60 pct. Samtidig er reglerne for helårsbeboelse i fritidshuse blevet lempet for især pensionister, hvilket også kan være en forklaring på stigningen. 

Sommerhuset som langsigtet investering

Historisk set har sommerhusejere i Nordsjælland kunne huske den største gevinst i kroner og ører. I de øvrige landsdele øst for Storebælt er gevinsten mindre – uanset om man måler i procent eller absolutte tal. 

Bevæger man vest for Storebælt, er det sommerhusejere i Østjylland, der har opnået den største stigning i friværdi. Sommerhusejere i de øvrige egne vest for Storebælt har også høstet en god gevinst, selvom Østjylland klart har rekorden. 

Kommentarer om udviklingen på boligmarkedet vil altid basere sig på kvalificerede bud på fremtidens markedsudvikling – og intet er derfor sikkert. Men ved at forstå det nuværende marked, kan man danne sig et indtryk af, hvor markedet vil bevæge sig hen i fremtiden. 

Opsvinget på sommerhusmarkedet melder sig typisk lidt senere end for ejerboliger. Det sker, fordi køb af sommerhus mere betragtes som en forbrugs- eller luksusvare end en nødvendig boligudgift. Odenne salgs køb melder sig typisk først efter en række gode vækstår.

Tager man afsæt i den historiske udvikling, så skal ejerlejligheder en smule ned i pris, parcelhuse en smule op og sommerhuse betragteligt op. 

Bør du slå til nu?

Spørgsmålet om hvorvidt du bør købe sommerhus nu afhænger først og fremmest af, at du føler, at behovet for et sommerhus er present. Det er uhensigtsmæssigt udelukkende at anskue købet af sommerhus som en investering.

Derudover skal du gøre dig klart, hvor stor indvirkning det vil have på din privatøkonomi. Bor du fx selv i hus og har købt en lejlighed som forældrekøb til dine børn, kan ejendomme godt komme til at udgøre en ret stor del af din formue, og så det kan betyde større eksponering for rentejusteringer. 

Du bør i udgangspunktet sigte efter, at en investering med moderate prisstigninger kan realiseres med afkast efter minimum 10-15 år. 

 

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.