Gode råd om forældrekøb

Der kan være rift om lejlighederne i de større studiebyer. Derfor kan forældrekøb være en fornuftig indgang til boligmarkedet, når dine børn flytter ud. Bliv klogere på, hvordan Nybolig Match kan være din genvej til et godt forældrekøb.

Hvis du vil sikre, at dit barn har et godt sted at bo, når han eller hun flytter ud, kan forældrekøb være en løsning, der er værd at overveje. Dels sikrer et forældrekøb stabile boligforhold for dit barn, og dels kan købet af en lejlighed fungere som en investering for hele jeres familie på længere sigt.

Ofte foretages forældrekøb tværs af landsdele, når barnet flytter til en af landets studiebyer – og især her kan Nyboligs nye koncept Nybolig Match være et glimrende værktøj, da du som køber kan få rådgivning og hjælp til boligsøgningen fra en mægler, som kender det lokale boligmarked. 

Nybolig Match - din vej til forældrekøb

Med Nybolig Match kan du som købende kunde fortælle Nybolig-mægleren i det givne lokalområde om jeres krav og ønsker til en bolig. Mægleren vil herefter udvælge boliger, der opfylder jeres fastsatte kriterier. Nybolig Match giver jer også mulighed for at få adgang til boliger, der endnu ikke er sat til salg – såkaldte skuffesager. 

Kennie Simonsen, der er ejendomsmægler og indehaver af Nybolig i Taastrup, har gode erfaringer med Nybolig Match.

-Jeg oplever, at køberkunder kommer til mig, hvis boligsøgningen virker uoverskuelig. Som mæglere har vi erfaringen og det nødvendige lokalkendskab. Tilkøbet af Nybolig Match er købers sikring for, at markedet blevet undersøgt til bunds, så kun det bedste plukkes ud. Det gør processen meget mere overskuelig for køber, forklarer Kennie Simonsen.

Lad os forestille os en familie, hvor den unge i familien skal studere i Aarhus, hvor familien nu bor i Nordsjælland. Her kan det være svært for familien i Nordsjælland at få det fulde overblik over boligmarkedet i Aarhus, hvis de ikke kender til byen. Derfor kan Nybolig Match være den ideelle løsning på boligsøgningen over længere afstande.

Værd at vide om forældrekøb

Når forældre gennemfører et forældrekøb, og lejligheden derefter lejes ud til barnet, betaler forældrene indkomstskat af lejeindtægterne. Dog kan driftsudgifterne trækkes fra i skat.

Bliv klogere på skattereglerne for forældrekøb

Som ung i familien drømmer du sikker om, at huslejen gennem et forældrekøb kan blive markant lavere end ved et normalt køb i markedet. Men sådan forholder det sig desværre ikke helt.

Huslejen for den unge ved et forældrekøb skal nemlig matche almindelige markedsvilkår. Er huslejen for lav i forhold til Huslejenævnets bestemmer, beskattes du af differencen. 

Forældrekøb er derfor ikke nødvendigvis billigere end en almindelig lejelejlighed, men det sikrer rammerne for en fast bopæl, mens den unge studerer.

 

Otte tips om forældrekøb

  1. Det skal være tilladt at udleje boligen.
  2. Lav en skriftlig lejekontrakt, og fastsæt huslejen efter markedsvilkår.
  3. Undersøg, hvilken skatteordning der er mest fordelagtig for jeres familie. Rådgivning fra en revisor kan være klogt.
  4. Undersøg, om dit barn har mulighed for at få boligsikring.
  5. Aftal, hvem der skal stå for vedligeholdelse af boligen.
  6. Forældrene bør overveje, om de har friværdi i deres bolig, der kan bruges som medfinansiering af forældrekøbet.
  7. Få hjælp af din rådgiver til, hvordan finansieringen sammensættes.
  8. Overvej altid den økonomiske risiko ved købet.

 

Salg af lejlighed mellem forældre og barn

I tilfælde af at man som forældre på sigt ønsker at sælge lejligheden til barnet, skal man være opmærksom på, at forældre bliver beskattet af eventuel fortjeneste, hvis boligen er steget i værdi. Det sker, fordi forældrene, der foretog købet, ikke selv har brugt boligen til beboelse.

Det er også muligt, at forældrene helt overdrager lejligheden til barnet gennem et salg. Det kan ske til en pris, der ligger 15 pct. under den offentlige vurdering. Hvis lejligheden senere sælges videre uden for familien, vil fortjenesten være skattefri.  

Som led i indførelsen af det opdaterede system omkring ejendomsskatter, der er udskudt til 2024, er det på tale at satsen ændres fra 15 pct. til 20 pct.

Hos Nybolig kan vi være behjælpelige med at henvise til vores samarbejdende pengeinstitutter, som kan hjælpe dig med finansieringsmuligheder. Så kan I sammen få klarhed over, hvorvidt forældrekøb er en god idé for jer. 

Se alle Nykredits produkter

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.