Hvad har vi råd til?

Det er en stor investering at købe den første bolig sammen. Samtidig er det i de unge år, hvor man enten er studerende eller i de første af år af ens karriere, at økonomien spiller den største rolle. Bliv godt klædt på til de økonomiske aspekter af boligkøbet. 

Opsparing, boliglån og prisforhandling – økonomi er næsten med i alle facetter af et boligkøb. Derfor er det ganske naturlig at stille sig spørgsmålet ”Hvad har vi råd til?”.  

Overvej din levestil

Når man køber bolig i Danmark, skal man kunne stille med 5% af købesummen ved køb af boligen. Det er ofte et stort engangsbeløb, der typisk er mellem 100.000-200.000 kr.  

Men som kommende boligejer er det også vigtigt, at du overvejer din levestil, og hvordan du ønsker, at den skal se ud, når I har overtaget boligen. Som nyudklækket boligejer vil du nemlig opleve, at dine faster udgifter kan stige væsentligt, idet du hver måned skal betale af på dit banklån og dit realkreditlån.  

Lad os tage et konkret eksempel. 

Du køber en 3-værelses ejerlejlighed på 70 kvadratmeter i København. Lejligheden udbydes til 3,2 mio. kr. Vælger du af optage lånet gennem Nykredit, kan det se således ud.  

 

Egen udbetaling 5% 160.000 kr.
Banklån 15% 480.000 kr.
Realkreditlån 80% 2.560.000 kr.

Muligheder for finansiering

Den typiske måde at købe bolig på i Danmark er gennem et todelt lån, der som i eksemplet består af et banklån og et realkreditlån. Men der findes også andre muligheder alt efter din konkrete situation.  

Har du fx en større opsparing end de 5% tilsiger, er det muligt at betale en større del af lånet direkte – de 5% er blot en minimumsgrænse. Det kan også være, at du har familiemedlemmer, som har en større formue, som du derfor kan låne af. Låner du et større beløb fra familiemedlemmer, vil det altid være klogt at rådføre jer med en boligadvokat, så I sikrer jer, at processen går rigtig til.  

Prøv Nykredits låneberegner

Låneforholdene i denne artikel er et eksempel. Nykredits rådgivere vil skræddersy lånet efter dine konkrete behov og økonomiske forhold.  

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.