Hvad koster det at eje et sommerhus?

Du er måske klar til at gøre sommerhusdrømmene til virkelighed. Men hvad koster det at leve det skønne sommerhusliv? Vi klæder dig på til livet som sommerhusejer.  

Der er flere muligheder for at finansiere lånet til køb af sommerhus. Du kan enten optage et nyt lån til sommerhuset eller finansiere købet ved at låne i friværdien af din helårsbolig.  

Vil du vide, hvor meget, du kan låne for til en fritidsbolig? 

Prøv Nykredits låneberegner

I 2017 vedtog politikerne på Christiansborg at hæve grænsen for realkreditbelåning af sommerhuse til 75 pct. fra tidligere 60 pct. Det er gjort for at gøre det billigere for danskere at købe sommerhus, da realkreditlån typisk er billigere end et klassisk banklån. 

Nyboligs mæglere eller en af Nykredits bankrådgivere kan gøre dig klogere på, hvad der er den rette løsning for dig. Du kan også læse mere om Nykredits Friværdikonto eller Prioritetslån til finansiering. 

Spørgsmålet, om hvad et sommerhus koster at eje, afhænger af en række faktorer.

Beliggenhed

Der er stor forskel på kvadratmeterprisen på sommerhuse, alt efter hvor i Danmark man er på jagt. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for et sommerhus lød i ultimo 2020 på godt 18.000 kr., viser tal fra Boligsiden.dk.

Region Hovedstaden er den dyreste af landets regioner med en gennemsnitspris på ca. 24.000  kr. pr. kvadratmeter, mens en kvadratmeter gennemsnitligt koster ca. 15.000 kr. i Region Nordjylland.  

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for fritidsboliger i landets regioner (november 2020)

Region Hovedstaden 24.535 kr./m2
Region Midtjylland 17.422 kr./m2
Region Nordjylland 15.468 kr./m2
Region Sjælland 16.817 kr./m2
Region Syddanmark 18.822 kr./m2

Du kan derfor med fordel overveje, om sommerhuset nødvendigvis skal ligge i samme region, som du har helårsbolig i, eller om du med fordel kan kigge til naboregionen, hvor kvadratmeterprisen måske er lavere. 

Købe alene eller med familie og venner?

Beliggenhed er en vigtig faktor, når man køber sommerhus. Men finansieringsløsningen kan også spille en stor rolle for, hvor dyrt det er at eje et sommerhus.  

Køber du fx sommerhus sammen med et godt vennepar eller de ældste familiemedlemmer, kan udgifterne føles betragtelig mindre. Overvejer du denne løsning, bør du dog sørge for at få lavet en samejeoverenskomst for at sikre, at der er klare regler for ejerskabet, så eventuelle uenigheder kan forebygges – juridiske såvel som praktiske.  

Forsikring af sommerhuset

En fritidshusforsikring er en tredje udgift, der hører med til det at eje et sommerhus. De er dog typisk billigere en indboforsikring for helårsboliger. Alt efter valg af forsikring kan der forsikres mod bl.a. brand, storm, skybrud, tyveri, hærværk og vandskader. 

Forbrugerrådet Tænk Penge har sammenlignet prisen på sommerhuslån blandt udbydere i Danmark. Totalkredits sommerhuslån viste sig billigst og fik derfor pr. juni 2020 en anbefaling fra Forbrugerrådet Tænk Penge.
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.