Hvad koster det at eje et sommerhus?

Du er måske klar til at gøre sommerhusdrømmene til virkelighed. Men hvad koster det at leve det skønne sommerhusliv? Vi klæder dig på til livet som sommerhusejer.  

Der er flere muligheder for at finansiere lånet til køb af sommerhus. Du kan enten optage et nyt lån til sommerhuset eller finansiere købet ved at låne i friværdien af din helårsbolig.  

Vil du vide, hvor meget, du kan låne for til en fritidsbolig? 

Prøv Nykredits låneberegner

For få år siden vedtog politikerne på Christiansborg at hæve grænsen for realkreditbelåning af sommerhuse til 75 pct. fra 60 pct. Det er gjort for at gøre det billigere for danskere at købe sommerhus, idet et realkreditlån ofte er billigere end et klassisk banklån. 

Nyboligs mæglere eller en af Nykredits bankrådgivere kan gøre dig klogere på, hvad der er den rette løsning for lige netop dig. Du kan også læse mere om Nykredits Friværdikonto eller Prioritetslån til finansiering. 

Spørgsmålet, om hvad et sommerhus koster at eje, afhænger af en række faktorer.

Beliggenhed

Der er stor forskel på kvadratmeterprisen på sommerhuse, alt efter hvor i Danmark man er på jagt. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for et sommerhus lød i juni 2020 på 17.156 kr. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Region Hovedstaden er den dyreste af landets regioner med en gennemsnitspris på ca. 23.500 kr. pr. kvadratmeter, mens en kvadratmeter gennemsnitligt koster 14.200 kr. i Region Nordjylland.  

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for fritidsboliger i landets regioner (august 2020)

Region Hovedstaden 25.089 kr./m2
Region Midtjylland 16.017 kr./m2
Region Nordjylland 14.743 kr./m2
Region Sjælland 17.025 kr./m2
Region Syddanmark 18.611 kr./m2

Du kan derfor med fordel overveje, om sommerhuset nødvendigvis skal ligge i samme region, som du har helårsbolig i, eller om du med fordel kan kigge til naboregionen, hvor kvadratmeterprisen måske er lavere. 

Købe alene eller med familie og venner?

Beliggenhed er en vigtig prisfaktor, når man køber sommerhus. Men finansieringsløsningen kan også spille en stor rolle for, hvor dyrt det er at eje et sommerhus.  

Køber du fx sommerhus sammen med et godt vennepar eller familiens ældste familiemedlemmer, kan udgifterne føles betragtelig mindre. Overvejer du denne løsning, bør du dog sørge for at få lavet en samejeoverenskomst for at sikre, at der er klare regler for ejerskabet, så eventuelle uenigheder kan forebygges – juridisk såvel som i praksis.  

Forsikring af sommerhuset

En fritidshusforsikring er en tredje udgift, der hører med til det at eje et sommerhus. De er dog typisk billigere en indboforsikring for helårsboliger. Alt efter valg af forsikring kan der forsikres mod bl.a. brand, storm, skybrud, tyveri, hærværk og vandskader. 

Prøv Gjensidiges forsikringsberegner

Forbrugerrådet Tænk Penge har sammenlignet prisen på sommerhuslån blandt udbydere i Danmark. Totalkredits sommerhuslån viste sig billigst og fik derfor pr. juni 2020 en anbefaling fra Forbrugerrådet Tænk Penge.

 

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.