Spar smart op i starten af voksenlivet

Hvis du har landet dit første job, er du måske begyndt at opleve glæden ved at se opsparingen vokse måned for måned. Men hvordan sparer du bedst op i de første år? Få perspektiv på dine muligheder her. 

Følelsen af at gå fra et stramt SU-budget til pludselig at få ”voksenløn” føles fantastisk. Pludselig bliver det nemmere at spare op, og det bliver muligt at lave mange flere ting med en velpolstret bankkonto. Livet som lønmodtager betyder blandt andet også, at du begynder at opbygge din pensionsopsparing. 
 
Men den pludseligt større indkomst bør du bruge smart, så du får en god start på voksenlivet.Derfor er det også en god idé at sætte penge til side på en opsparing til dit første boligkøb. 

Det koster det at købe bolig

I Danmark er det et krav, at du som boligkøber skal kunne lægge 5 pct. af købesummen i udbetaling, når du køber bolig. Mange førstegangskøbere starter med at begive sig ud på ejerlejlighedsmarkedet. Lad os derfor vise to eksempler, der tager afsæt i en typisk lejlighed i Aarhus og København. 

I Aarhus C bliver en toværelseslejlighed på 73 kvadratmeter udbudt for 2.049.000 kr. Med en egenbetaling på 5 pct. betyder det, at du skal kunne lægge 102.450 kr.

I København S bliver en tilsvarende toværelseslejlighed på 70 kvadratmeter udbudt for 2.395.000 kr. Med en egenbetaling på 5 pct. skal du derfor lægge 119.750 kr. 

Vil du købe lejligheder i denne prisklasse, skal du derfor selv kunne lægge mellem 100.000-120.000 kr.

Lad os forestille os, at du som nyuddannet har en månedsløn på 32.000 kr. Hvis du da har mulighed for at lægge 10.000 kr. til side på en opsparing hver måned, vil det tage dig 11-12 måneder at spare op til udbetalingen af din første lejlighed.  

Dog er det selvfølgelig aldrig en ulempe at spare mere op. Selve flytningen kan koste penge, ligesom der meget vel kan være behov for istandsættelse af den nye lejlighed, nye møbler osv. Hvis du hidtil har boet til leje, har du været vandt til at udlejer klarer udbedringer og vedligeholdelse. Men når du køber ejerbolig, skal du selv betale de udgifter.  

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du kan købe for, kan du kontakte din bank. Nybolig samarbejder med Nykredit, som har rådgivere, der er klar til at hjælpe dig. De kan give dig et realistisk bilede af, hvad du har råd til baseret din privatøkonomi – herunder forholdet mellem din gæld, opsparing og faste indkomst.

Prøv Nykredits låneberegner

Mens du sparer op

Sideløbende med at din opsparing vokser, kan du skrive dig op i Nyboligs køberkartotek. 

Med Nyboligs landsdækkende køberkartotek, får du adgang til alle de boliger, vi har til salg - også dem der aldrig bliver vist på vores hjemmeside. Du får direkte besked, når vi har et match, der møder dine ønsker. 

Gennem køberkartoteket giver vi dig også besked, hvis der er åbent hus og prisændringer på de boliger, du er interesseret i.

Opret dig i vores køberkartotek

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.