Gode råd til økonomien når man bliver skilt

En skilsmisse er en følelsesmæssig mavepuster. Det behøver økonomien i forbindelse med skilsmissen ikke at være. Nybolig kommer her med en række gode råd til dig, der står over for en skilsmisse.

Når man lever sammen som par, er ens liv og hverdage dybt sammenflettede. Derfor føles en skilsmisse som en omfattende begivenhed i ens liv. 

Men når der skal styr på økonomien i forbindelse med en skilsmisse, er det relevant at komme hele vejen rundt. Derfor bør du både tage en snak med din partner, børnene og med din bankrådgiver. 

Dialogen med banken

De første spørgsmål vil typisk allerede melde sig, umiddelbart efter beslutningen om separation eller skilsmisse er truffet. Nybolig samarbejder med Nykredit – og Nykredits rådgivere sidder klar til at hjælpe dig med at få overblik over økonomien og din nye hverdag.

Kontakt Nykredits rådgivere

Boligsituationen

Et væsentligt spørgsmål i forbindelse med skilsmissen er, om den ene skal blive boende, eller om boligen skal sælges og begge skal finde et nyt sted at bo. 

Ejes boligen i lige dele af begge parter, afgøres det indbyrdes mellem jer, hvem der skal overtage boligen. Kan I ikke nå til enighed her, kan boligen sættes på auktion, så I kan byde på ejendommen. Ønsker ingen at overtage boligen, kan den sættes til salg i offentlig udbud som ved et almindeligt boligsalg. 

I tilfælde af at den ene af jer står som formel ejer af boligen, vil denne have fortrinsret til boets aktiver. Den af jer, der eventuelt står som formel ejer, kan købe ejendommen af boet til vurderingspris, og personen kan dermed overtage retten til at benytte boligen. 

I de flest familier er boligen den største udgiftspost. Derfor er boligen ofte også den største anledning til bekymring, når man står i en sårbar situation. Sørg derfor for hurtigt at tage hul på dialogen med din partner, så processen bliver så hurtig og effektiv som mulig. 

Hos Nybolig kan du få hjælp til at undersøge markedet for den rette bolig for dig. Så kan du fokusere på at bruge tiden på det, der betyder mest for dig.

Læs mere om Nybolig Køberrådgivning

Bodeling og økonomi

Det vil altid være en god idé at få en advokat til at styre bodelingsforløbet. Og det bedste er, at hver part får sin egen advokat. Selvfølgelig er det valgfrit, men det vil især være en fordel, hvis skilsmissen er et resultat af store uenigheder, og I samtidig har en indviklet økonomi.

Helt lavpraktisk betyder skilsmissen, at I skal have ophævet jeres fælles konti og gjort dem særskilte, og ligeledes skal fuldmagter ophæves. I samme ombæring er det fornuftigt at undersøge, at alle faste udgifter, betalinger af abonnementer mm. bliver tilkoblet den rette person. Jeres forsikring- og forsyningsselskaber skal også orienteres om, hvilke ændringer der sker. 

Værdien af jeres tidligere bolig som samboende par udgør et led i opgørelsen af det samlede bo, I skal fordele mellem jer. Værdiansættelsen af boligen er både vigtig og en nødvendighed, da værdien af boligen og eventuel gæld indgår i den samlede opgørelse af boets værdi. Nyboligs ejendomsmæglere kan være behjælpelige med værdiansættelsen af boligen.

Ønsker du hjælp til processen? 

Kontakt din lokale Nybolig-mægler

Ægtepagt - særlige aftaler i forholdet

Det økonomiske udgangspunkt for ægtefæller er et såkaldt formuefællesskab – også kendt som fælleseje. Fælleseje betyder ikke, at I ejer alting sammen. Begrebet henviser til, at der skal ske en ligelig deling i tilfælde af en skilsmisse. 

Formuefællesskabet eller fælleseje opstår automatisk, når man bliver gift. Ønsker man særlige aftaler, hvordan fordelingen sker på anden vis, kan man oprette en ægtepar, hvor man kan aftale regler for såkaldt særeje. 

Ægtepagten er en skriftlig aftale, hvor I som par tager stilling til, om visse ting skal holdes uden for deling i tilfælde af skilsmisse. En ægtepagt med særeje kan især være relevant at oprette, hvis du bliver skilt, og du eller din eventuelle nye partner har børn fra tidligere forhold, som I ønsker at jeres arv skal gå særskilt til.

Ægtepagten kan også diktere, hvem der specifikt skal arve ting af større værdi, familievirksomhed eller fast ejendom i tilfælde af skilsmisse eller bortgang. 

Har du og din partner oprettet en ægtepagt, vil den være styrende for fordelingen af værdier mellem jer. 

Formue og pension

Som led i opgørelsen af jeres fælles bo, skal jeres fælles gæld og formue også gennemgås og deles efter de forhold, I har aftalt. Har du og din partner oprettet en ægtepagt, kan der gælde særlige vilkår. Opdelingen af jeres økonomi kan betyde en omlægning af de eksisterende lån – herunder en ændring af lånenes løbetid. 

Pensionsopsparinger skal i udgangspunktet ikke deles. Det kan dog alligevel være en god idé at give dit indbetalingsmønster et eftersyn og vurdere, om det bør justeres. Desuden kan det være relevant at justere, hvem din livsforsikring tilfalder, hvis den en dag skal udbetales.

Børnene

Har I fælles børn, vil det være nødvendigt at gennemgå, om du eller din partner skal betale børnebidraget. Men også økonomiske spørgsmål såsom børnepenge, skolepenge, børneopsparing og betaling af fritidsinteresser kan være relevant at få klarlagt mellem dig og din partner.

Desuden kan det være fornuftigt at åbne op for, hvordan større øjeblikke i børnenes liv skal finansieres – fx konfirmation, kørekort og senere hen måske bryllup.  

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.