Sådan kan vi sikre hinanden og vores børn

Strukturen i sammenbragte familier kan se ud på mange måder. Det kan gør det svært at få overblik over arvereglerne for dine, mine og vores børn. Læs med og bliv klogere.

I Danmark bestemmes arv i familier i udgangspunktet altid efter arveloven. Den er opdelt i såkaldte arveklasser, der foreskriver, hvordan dine slægtninge naturligt vil arve. Opretter du et testamente, kan du dog aftale andre specifikke vilkår for lige netop din familie.   

Hvem går arven til?

De følgende tre scenarier er typiske. Her kan du se, hvad der sker med din arv.

Arv blandt ugifte samlevende
Lever og bor du sammen med din partner ugift, arver I som ægtefæller ikke hinanden – heller ikke selvom I har fælles børn. Som ugifte samlevende vil jeres børn være modtagere af arven. Undtagelsen for dette kan være, hvis der er aftalt andet i et oprettet testamente.

Spørgsmålet om arv og økonomi, hvis ægtefællen går bort, kan være et stort spørgsmål at reflektere over alene. Derfor kan I med fordel inddrage jeres fælles sammenbragte børn i dialogen, hvis I føler, det giver mening. Måske har de gode betragtninger, som er relevante at få med.

Arv blandt ægtefæller
Går din ægtefælle bort, skal vedkommendes formue fordeles mellem arvingerne – typisk den længstlevende ægtefælle og børnene. Gennemføres arven på denne måde, kaldes det et skifte af boet.

Den tilbageværende ægtefælle kan dog også vælge med at gennemføre arven til børnene og stå som enearving. Det kaldes at sidde i uskiftet bo. Uskiftet bo er dog kun muligt for ægtefælle, da man skal have været omfattet af formuefællesskab – bedre kendt som fælleseje. Uskiftet bo er ikke ens betydende med at børnene bliver arveløse. Arven udskydes blot til længstlevende ægtefælle selv går bort.

Gode råd om testamentet

Med et testamente kan du fordele din arv på anden vis end det, arveloven bestemmer, og det kan have stor økonomisk betydning for dine arvinger. Derfor skal et testamente laves ud fra egen motivation. 

Det anbefales desuden, at du opretter testamentet, mens du er frisk og er i stand til at tage stilling til spørgsmål, der for nogle kan være lidt svære at afgøre.

Det er ikke et krav, at et testamente skal laves i samarbejde med en advokat. Men det kan være en god idé at få hjælp af en advokat, der kan sikre testamentets gyldighed.

For at sikre ordende forhold for tilblivelsen fa testamentet er der dog krav om, at testamentet skal underskrives, mens det overværes og bevidnes af enten en notar ved retten eller af to vidner. Sidstnævnte må ikke have personlig eller økonomisk fordel af testamentet.

Læs mere om arv og testamente

Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.