Sådan påvirkes økonomien af dødsfald

Det er hårdt at miste sin nærmeste. Samtidig giver et dødsfald anledning til en række beslutninger, der skal træffes. Vi guider dig igen en række af de vigtigste her. 

Et dødsfald er altid hårdt for de pårørende. Men det kan være forskelligt, hvor stor økonomisk betydning dødsfaldet har. Mens en ægtefælles død ofte kan have stor betydning for fx muligheden for at blive boende i samme bolig, behøver en forældres død ikke at påvirke voksne børns økonomi lige så markant.

Som pårørende kan du med fordel kontakte din bank, som kan rådgivere dig i tid, hvor du har meget andet at fokusere på end økonomiske spørgsmål. 

Det sker med økonomien

Umiddelbart efter et dødsfald sker der en række ting med afdødes økonomi.

Spærring af bankkonti
Ifølge dansk lovgivning skal banken spærre den afdødes bankkonti og adgang til hævekort. Det sker, for at skifteretten kan gøre boet op efter den afdøde – herunder en opgørelse af gæld og værdier. 

Spærringen sker også på fælles bankkonti. Så deler du bankkonto med din partner, mister du midlertidigt adgangen til dine egne penge, hvis din partner går bort.

Står du pludseligt uden penge efter at have mistet din nærmeste, kan du kontakte din bank. I de fleste tilfælde kan banken oprette en ny konto, så du kan få adgang til din indkomst. Her vil det også være muligt at indgå en dialog med banken om midlertidig kredit, hvis det viser sig nødvendigt til diverse gøremål i forbindelse med begravelse mm.

Spærringen af bankkonti betyder også, at eventuelle betalingsserviceaftaler blive inaktive. Sørg derfor for hurtigt at danne overblik over den afdødes eventuelle abonnementsaftaler, som du enten kan opsige eller flytte til egen konto.

Livsforsikring og pension
Har afdøde tegnet livsforsikring, vil nærmeste familie modtage en god økonomisk støtte i umiddelbart forlængelse af dødsfaldet. Pengene udbetales typisk til ægtefællen, og midlerne kan fx indgå i arven til børnene eller bruges til at finansiere begravelse og de udgifter, der fx er til gravsted, gravsten, kiste eller urne.

Nybolig samarbejder med Nykredit, som tilbyder kunder at tegne livsforsikring. Som kunde kan det være en god idé at tegne så tidligt som muligt – tidligst når man fylder 18 år og senest før man fylder 60 år. 

Læs mere om Nykredit Livsforsikring

Begravelse
For de pårørende er planlægningen af begravelsen typisk en opgave, de står med for første gang. En begravelse omfatter typisk en række udgifter, som det også er relevant at reservere midler til. Det gælder fx hjælp fra bedemand, pris for gravsted, gravsten, kiste eller urne.  

Bodeling og boligen efter dødsfald

Når en person går bort, skal afdødes bo gøres op. Den proces sættes i gang, så snart dødsfaldet anmeldes til kirkekontoret. Denne opgaver tager bedemanden sig oftest af. Dødsanmeldelsen sendes herefter videre til skifteretten, som automatisk sender en mail til kontaktpersonen på anmeldelsen. Typisk vil skifteretten og de pårørende mødes eller samtale telefonisk et par uger efter dødsfaldet. 

Når boet gøres op, og der sker bodeling, bliver der dannet overblik gæld, formue og andre værdier – arvespørgsmål bliver også klarlagt.

En bodelingsproces kan tage alt fra et par uger til flere måneder alt efter boets kompleksitet og enigheden blandt de pårørende. Det kan være fornuftigt at kontakte en advokat, hvis der opstår uenigheder i processen mellem familiens parter.

Et dødsfald kan i visse tilfælde betyde, at den nuværende bolig skal sælges eller opsiges. I mange tilfælde kan det være nødvendigt at få gennemført skiftet til en anden bolig hurtigt, da boligudgifterne for de fleste danskere udgør den største post i privatøkonomien. Det kan derfor hurtigt blive dyrt for den efterladte at blive boende alene. 

Ønsker du hjælp til at sælge din bolig?

Kontakt din lokale Nybolig-mægler

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.