Må sommerhuset bruges til helårsbeboelse?

Tanken om at bo i dit sommerhus hele året lyder måske skøn. Men inden du slæber kurvestole og parasol ud i sommerlandet, bør du først kende reglerne for helårsbeboelse i sommerhuse. 

Det forholder sig nemlig sådan, at du ifølge dansk lovgivning faktisk kun må benytte dit sommerhus til beboelse i sommerhalvåret, som er gældende fra 1. marts til 31. oktober. I det resterende vinterhalvår må du kun overnatte i sommerhuset under kortvarige ferieophold. Derfor er det for langt de fleste ikke tilladt at bruge sommerhuset til helårsbeboelse.  

Dog findes der en række kriterier, som gør, at du godt må bruge sommerhuset til helårsbeboelse. Men det kræver, at du opfylder ét af de listede kriterier:  

Hvis du har ejet sommerhuset i mindst ét år og tilhører en af følgende samfundsgrupper: Folkepensionist, førtidspensionist, efterlønsmodtager, modtager af fleks-ydelse eller hvis du er 60 år eller derover og er trådt tilbage fra arbejdsmarkedet. 

Hvis dit sommerhus, blev anvendt til helårsbeboelse på lovlig vis, da området med udlagt til sommerhusbeboelse – og retten ikke senere er bortfaldet 

Hvis du har fået særlig dispensation af den kommune, hvor sommerhuset ligger 

Tidligere skulle pensionister have ejet deres sommerhus i mindst otte år, før de optjente retten til at bo i sommerhuset hele året. Men efter opdateringen af planloven i 2017, kan pensionister nu altså optjente den ret efter blot ét år.  

Dispensation til helårsbeboelse i sommerhus

Det er muligt at søge om dispensation i en række tilfælde. Den gives fx til:
  • Ejere af dagligvarebutikker og lignende, når det er nødvendigt for at drive virksomheden
  • Personer, der i forbindelse med købet af sommerhuset fejlagtigt er blevet informeret om, at den lovligt kunne bruges til helårsbeboelse
  • Personer, der grundet sygdom eller invaliditet kun kan opnå en rimelig tilværelse i sommerhuset 
Der kan også gives dispensation i andre særlige tilfælde.

Læs mere om ansøgningsprocessen her

Derfor må mange sommerhuse ikke bruges til helårsbeboelse

Der er flere årsager til, at man i Danmark som hovedregel ikke må benytte sit sommerhus til helårsbeboelse. Den delvise brug af sommerhusområderne sikrer, at de fastholdes som rekreative områder, det forhindrer pres for udlæg af nye sommerhusområder i eftertragtede områder og ved ubebyggede kyststrækninger, det beskytter sårbare landskaber omkring områderne mod slid – og endeligt forhindrer det, at områderne udvikler sig til beboelseskvarter på lige plan med klassiske boligområder.

Brug for rådgivning?

Der er uendeligt mange ting at tage stilling til, når man flytter hjemmefra og ikke mindst sin bolig situation.

 
Hvis du har brug for rådgivning om hvad der passer bedst til dig, kan du altid ringe til din lokale mægler. Vi kan hjælpe med både ejerbolig, andelsbolig og leje bolig og de omkostninger der hører til.

Find mægler
Indlæser...
Internet Explorer understøttes ikke
Du bruger en browser, som vi ikke understøtter. Brug en af følgende browsere til at besøge vores side.